Напрежение на морето, след като полицията пое контрола върху нощния шум. Тази вечер на къмпинг "Градина" подготвят протест, след предупреждение за затваряне на плажен бар.

Протестът е под надслов "Битката за бара" и се очаква да дойдат десетки привърженици на купона до зори. Причината - след предупреждение миналата седмица, очаквана нова проверка от полицията и опит за затваряне на дискотеката.

Промените в Закона за шума влязоха в сила в началото на юли, но реално със заповед на вътрешния министър Младен Маринов от края на миналия месец - полицаите са упълномощени да затварят заведения, ако те нарушават нощната тишина между 23 ч. и 8 ч. сутринта.

Миналия петък вечер, в 1 ч. след полунощ на тел. 112 постъпва сигнал за силна музика, полицията проверява две плажни дискотеки край къмпинг "Градина". В едната музиката спира.

"На паркинга на заведението ни извикаха 6 полицая - униформени и двама цивилни. Казаха: "Ние имаме изрична заповед да ви затворим", каза Лъчезар Захариев, управител на заведение.

След писмено разпореждане за спиране на музиката, полицаите си тръгват. От управата на заведението са категорични, че не попадат под ударите на закона, защото са извън жилищна зона или зона за отдих. Имат и документ от община Созопол.

От полицията уточниха, че проверяват статута на терена край къмпинг "Градина", дали влиза в зоните, фиксирани от закона.

Живеещите на улица "Крайбрежна" в Созопол са се примирили, че дойдат ли петък, събота и неделя - слушат музика до сутринта. Все пак признават, че музиката е станала по-тиха след законовите промени.

В Слънчев бряг полицаите затвориха две заведения, нарушавали нощната тишина години наред.

"Оказа сериозен ефект върху цялата обстановка в курорта, останалите собственици на питейни заведения веднага взеха мерки", коментира Павел Колев - нач. сектор "Охранителна полиция" - Слънчев бряг:

Сигналите за силна музика в курорта рязко спрели. С поправките в закона, униформените могат да затворят заведение за 3 дни, при повторно нарушение - за 2 седмици.