Увеличава се броят на хората, които незаконно добиват трюфели, алармират от Държавното ловно стопанство-Балчик. В стопанството разчитат на гражданите и полицията, за да бъдат спрени посегателствата в горите, като се правят ежедневни проверки, а дежурните са готови да откликнат на всеки сигнал.

До скоро трюфелите бяха непознати за хората в района, но сега все повече стават събирачите, като една част от тях дори притежават и специално обучени кучета. Високата изкупна цена на трюфелите ги превърна в желан бизнес за много хора, които, докато вземат от гората един продукт, дори унищожават цели местообитания, а не правят нищо, за да бъдат съхранени находищата.

Те, ровейки по всяко време в горите, унищожават трюфелите, гонят дивеча, замърсяват горските територии, причиняват пожари и дори поставят шипове по горските пътища, за да затруднят служителите на стопанството по време на проверка.

За да бъде съхранен този ресурс, в стопанството в Балчик се издават само определен брой разрешителни за събиране на трюфели, според предвиденото по стопанския план ползване, за да не се стигне до пълното им унищожаване.

Определени са и местата, където може да се извършва тази дейност, като са изключени защитените територии, резерватите, базите за развъждане на дивеч и др. Регламентиран е и начинът за добиване, като събирачите трябва да представят документи и за кучетата, с които работят.

За последната седмица от служители на стопанството, заедно с полицията, са съставени три акта при проверки.