Националният осигурителен институт разполага с допълнителни 13 млн. лева за новите пенсии през тази година, изчислени и по двете формули. Това каза в интервю за БНТ социалният министър Бисер Петков. По думите му НОИ ще направи всичко възможно, за да няма забавяне при изчисляването на пенсиите, въпреки неочакваните поправки в Социалния кодекс.

Парите за нови пенсии, независимо дали се смятат с трите най-силни години преди 2000 г. или не, ще бъдат осигурени от икономии, обясни социалният министър.

"Разчетите на НОИ за тази година са, че ще са необходими от 13 до 14 млн. лева повече за новоотпуснати пенсии по новия и по стария ред, което на фона на 10 млрд. лева планирани за пенсии през 2019 г. разбирате, че не представлява никакъв проблем", допълни Петков.

Според изчисленията на социалното министерство близо 30% от бъдещите пенсионери щяха да бъдат с по-ниски пенсии, ако беше останала само новата формула. Сега това ще бъде избегнато.

"За хората, които са подали съответно заявление за отпускане на пенсия или на които им е отпусната вече пенсия, да могат в шест месечен срок да могат да заявят желание отново да им бъде изчислена пенсията и съответно ще им бъде отпусната по-благоприятната пенсия от началния момент", уточни министърът.

Опцията за избор на формула ще важи четири години.

На въпрос постигната ли е така справедливост, социалният министър отговори:

"Пълна справедливост в социалната система няма. За да няма ощетени съответно беше предприета тази законодателна стъпка, отново казвам - законопроектът е в процес на обсъждане в народното събрание".

Предстои поправките в социалния кодекс, които гарантират по-благоприятната пенсия, да бъдат гласувани окончателно от депутатите. Социалният министър увери, че не очаква други изненадващи корекции.