Днес се очаква официално да излезе докладът, с който Европейската комисия критикува България за начина, по който чужденци получават българско гражданство, с мотива, че това крие рискове от влизане на членове на престъпни групи на територията на ЕС. В документа се коментира издаването на т. нар. "златни визи" - гражданство срещу инвестиция от 1 млн. лева, като се посочва, че в Малта, Кипър и България са единствените страни членки на ЕС, в които действат програми за продажба на гражданство. Двадесет държави, включително тези три, продават разрешителни за пребиваване.

"Поне половината държави в ЕС предлагат визи срещу инвестиции. В случая ми се струва, че бият най-малките", коментира обаче в предаването "Тази сутрин" по bTV Тихомир Безлов от Центъра за изследване на демокрацията.

Той представи и таблица за продадените "златни визи" за пет години в различни държави от съюза:

Снимка: bTV

По информация на Безлов Гърция и Кипър имат намерение да разширят програмите си за гражданство срещу инвестиции, защото виждат ефект.

У нас Министерството на правосъдието заговори за прекратяване на програмата. Вчера от ведомството на Цецка Цачева съобщиха, че в проекта за промени на Закона за българското гражданство се предвижда отпадне възможността за получаване на българско гражданство на основание инвестиции. Анализ показал, че не е постигната целта за увеличаване на привлечените реални чуждестранни инвестиции и икономическо развитие. 

"От Министерството на икономиката обаче са на мнение, че има смисъл от нея и не трябва да бъде спирана", коментира още Безлов.

Очаква се ЕК да препоръча на страната ни да извършва повече проверки на произхода на парите на хората, които кандидатстват за гражданство срещу инвестиции. Брюксел ще сформира и работна група, която да изготви препоръки към държавите членки как да се справят с проблема.