Това съобщи по БНР директорът на програми УНИЦЕФ-България Диана Вакарелска.

По нейните думи, съвместни екипи на УНИЦЕФ и Държавната агенция за закрила на детето ще посетят днес и утре центровете за настаняване на бежанци в София, новозагорското село Баня и свиленградското село Пъстрогор, за да проверят какво е положението с жените и децата бежанци.

"Искаме да видим дали на децата са подсигурени нуждите, които имат", каза Диана Вакарелска. Тя уточни, че става дума за достъп до здравни грижи и образование, тъй като в бежанските центрове има много бременни жени и малки деца.

По думите на директора на УНИЦЕФ-България, в момента по-големият наплив на емигранти затруднява системата, която не е устроена, за да посрещне толкова много хора и да обработи достатъчно бързо техните документи. Центровете пък били препълнени.

Вчера заместник-министърът на вътрешните работи Васил Маринов съобщи, че лимитът на местата за настаняване е надхвърлен с близо 400 души, а един бежанец струва на България 1100 лева месечно.

В момента 3600 души са със статут на бежанец у нас, а от тях 1400 са от Сирия. До края на годината в България може да влязат от 6000 до 10 000 бежанци от Сирия, а ако броят на бежанците достигне горната граница, грижата за тях ще струва на държавата над 10 милиона лева.

Диана Вакарелска каза още, че има недостиг на психолози и социални работници, които да работят със семействата и децата в бежанските центрове.

Сирийка роди третото си дете в Хасково

В началото на септември 23-годишната сирийска бежанка Хала Мустафа роди третото си дете в хасковската болница. Младата жена е настанена със семейството си в транзитния център в Любимец, но е родила със секцио по спешност. Жената разказва, че домът й е бил разрушен при бомбардировки и се е наложило да върви часове пеша, за да премине с малките си деца и съпруга си турско-българската граница.

„Благодаря на всички от все сърце. На цялата българска общественост, която ми съчувства в трудния момент." каза на излизане от здравното заведение Хала. Бежанката сърдечно благодари за грижите и на екипа на отделението. За новородения Аднан и другите си две деца тя си пожела „щастлив и спокоен живот, където съдбата определи", пише "Стандарт".

Анкета: Да приема ли България бежанци от Сирия?