От 1 януари догодина хората с увреждания ще получат предвиденото от държавата по-високо финансово подпомагане, без да се налага да подават заявления, а автоматично - това каза една от протестиращите майки на деца с увреждания Вера Иванова, цитирана от БНР.

Майките започнаха разяснителна кампания за правата на хората с увреждания, след като тази седмица парламентът прие окончателно новите закони за хората с увреждания и за личната помощ:

"От тук натам, след първи януари, промяна и финансова подкрепа за всеки един човек с увреждане, където хората не трябва да подават ново заявление или каквито и да било документи, това беше нашата огромна борба, да не обикалят канцелариите. Само тези, които нищо не са получавали, новите ТЕЛК-ове, само те. От първи април по закона за хората с увреждания всеки ще може да кандидатства и да мине на индивидуална оценка и от първи септември ще започне назначаването на асистенти, според нуждите, това е новият закон".

Майките заявиха, че след 10 януари ще преместят протестния палатков лагер от парламента пред здравното министерство с настояване за реформа в системата на ТЕЛК.