Посланикът на Швейцария Мюриел Берсе Коен прие протестиращите от кариерата в Белащица. След срещата Емил Георгиев, председател на "Екогласност", заяви: "Срещата премина на ниво, казахме си нашите болки. Мисля, че имаме предпоставки за съвместна добра дейност. Запознахме нейно превъзходителство с безспорните нарушения около кариерата "Белащица". Държахме нейно превъзходителство да знае, че ние искаме по примера на Швейцария фирмите, които действат на наша територия да са дисциплинирани и да спазват българското законодателство. Поканихме нейно превъзходителство да посети района и да се запознае на място с проблемите още повече, че догодина Пловдив е столица на културата в Европа".

Дисциплинираните в Швейцария компании да действат дисциплирано и в България отправиха апел към посланичката на Швейцария представители на протестиращите срещу кариерата на "Холсим" до Белащица.

Местните хора са готови да организират по швейцарски референдум за прекратяване дейността на концесионера, срещу който протестират вече цяла година.

Какво показва проверката на самото швейцарско посолство

Проведена е среща с ръководството на "Холсим кариерни материали Пловдив" АД те са настоявали, както разбрахме от посланичката да се спазва законодателството. Те не са длъжни да ни информират за детайлите на тази среща. Запознати са в достатъчна степен, ние сега също им представихме достатъчно доказателства включително и филмов материал. Нейно превъзходителство изпълни обещанието, което даде на предишната ни среща тя осъществи тази с нас и наистина ние сме удовлетворени от времето, което ни отдели. Все пак тя е посланик на държава, заяви представителят на инициативния комитет Юлия Бачева, която също присъства на срещата с посланик Коен.

Снимка: Павлин Даскалов, Dir.bg

На 27 ноември представители на "Екогласност", инициативни комитети и кметове, които протестират срещу кариерата "Белащица", предадоха писмо на представител на посолството на Швейцария, адресирано до посланик Мюриел Берсе Коен.  Още тогава им бе обещана среща с посланика.

С писмото те запознаха посланика с тежката ситуация, в която са поставени жителите на 9 населени места - с. Гълъбово, с. Белащица, с. Марково, с. Брани поле, с. Брестник, гр. Куклен, с. Цар Калоян, с. Руен и с. Крумово в резултат на действията на компанията "Холсим кариерни материали Пловдив" АД, която е част от световния лидер в производството на цимент, инертни материали и бетон "Лафарж Холсим" със съдебна регистрация на територията на Конфедерация Швейцария.

Протестиращите искат да се спре дейността на кариерата и повече концесии да не се отдават в този регион. Недоволството е заради, това че в резултат на взривни дейности природата в региона е придобила вид на лунен пейзаж. Отделя се огромно количество прах. Има доказателства за респираторни заболявания на хората, има напукване на къщите в Белащица, защото кариерата се намира по пряка линия на не повече от един километър. Концесията се експлоатира, но няма действия по рекултивация. Освен това в района се движат тежкотоварни автомобили, които изнасят кариерния материал, а когато вали дъжд, долу се получава нещо като слуз, което води и до катастрофи в района.

Концесията приключва догодина, но от "Холсим кариерни материали Пловдив" АД имат претенции да получат нова концесия за още 50 декара, което негодуващите не желаят да се случи. За случая е уведомена и ДАНС, защото били застрашени два водоизточника на Марково, а водата е от национално значение.

Какво следва оттук нататък след срещата с посланик Коен

Ние не очакваме посолството на Швейцария да удари по масата и да разпореди на българските власти какво трябва да направят. Това беше доказателство за уважение към това, което се стреми да прави Швейцария в областта на околната среда, следваме техния пример, но искахме те да се запознаят и очакваме те да си проведат разговорите с фирмата. Ние държим швейцарската фирма да бъде дисциплинирана, заяви Емил Георгиев.

Снимка: Павлин Даскалов, Dir.bg

Има ли отговори от българските институции

Имаме отговор от Министерство на здравеопазването, които казват, че ще следят много прецизно процедурата по Оценката за въздействие на околната среда /ОВОС/. От министерството твърдят, че ще искат всички доказателства за стриктно спазване на националното законодателство. Това беше и поводът за срещата с нейно превъзходителство. Ние искаме да се спазва законодателството и да бъде еднакво и за българските и за чуждите инвеститори без разлика, заяви Бачева. В писмото се заявява, че във връзка с изразените от жителите на село Белащица притеснения за тяхното здраве считат от Министерство на здравеопазването, че авторите на доклада на ОВОС трябва да докажат категорично, че реализацията на инвестиционното намерение няма да създаде риск за здравето на населението в района. Предлагат в доклада подробно да бъдат анализирани и оценени здравно - хигиенните аспекти на околната и жизнената среда и риска за човешкото здраве. В писмото се говори и за безопасно отстояние на населените места от кариерата и др.

Вчера е получен и отговор от ДАНС във връзка със съмненията за замърсяване на двата водоизточника. Оттам заявяват, че се работи по случая и има достатъчно основания да се мисли, че там има нарушения. Информирахме ДАНС, защото водата е национална сигурност. Следващата стъпка е да запознаем министъра на енергетиката и на околната среда, че сме провели тази среща. Информирани са всички възможни институции и сега чакаме с нетърпение кога ще бъде насрочена оценката за въздействие на околната среда, заяви Емил Георгиев.