58-годишният пациент с доказана зараза от коронавирус, който избяга от старозагорската болница и се прибра с такси до село Паничерево, е вече здрав и изписан, съобщава bTV, позовавайки се на информация от лечебното заведение. Мъжът е бил заведен до жилището си, където ще трябва да прекара под карантина още поне 20 дни.

За него ще се грижи съпругата му, чийто тест за COVID-19 е бил отрицателен, уточни кметът Атанас Граматиков. Той припомни, че цялото село с над 1500 жители е вече десети ден под полицейска обсада, след като 14 от жителите му бяха заразени. Сред тях са и част от роднините на Иван Михайлов, който на 14 април напуснал самолично клиниката и с такси се прибрал в жилището си под претекст, че в клиниката му слагали само инсулин, което и сам можел да прави в домашни условия.

Мъжът е обект на досъдебно производство за нарушение по Закона за извънредното положение. Тепърва ще се взема решение каква мярка за неотклонение да му бъде наложена.

В Пловдив пък започна тестване на всички 110 медици от Спешна помощ. Причина за това е, че техен колега е дал положителна проба за COVID-19. Заради риска за екипите на Спешна помощ в София изследваха с бързи тестове целия наличен персонал - 783-ма души. С положителни резултати се оказаха 266 от тях, след което им се направи втори, PCR тест. Той показа, че 13 спешни медици са заразени. "Те са под карантина, на домашно лечение. Чул съм се с всички тях и се чувстват добре", обясни директорът на Спешна помощ д-р Георги Гелев.

В същото време Симитли вече е част от местата, обособили се като огнище на коронавирус. Цялото семейство на 50-годишният мъж, който преди дни беше диагностициран с COVID 19, е заразено. Сред тях има възрастни мъже и жени, както и две деца. По данни от РЗИ-Благоевград никой от тях е е проявил сериозни симптоми и на този етап всички остават под карантина в двете къщи, в които живеят. Всички контактни лица са с отрицателни проби - сред тях и кмета. Въпреки това Апостолов ще остане под карантина в следващите 14 дни, добавиха от РЗИ.