За това алармираха разтревожени родители, съобщава вестник "24 часа".

От 60 дни на бебетата не се поставят пневмококовата ваксина, която ги пази от усложнения като ангини и пневмонии, както и петвалентната „Пентаксим”, която предпазва децата от полиомиелит, дифтерия, тетанус, коклюш и хемофилус инфлуенца.

Педиатрите са притеснени, тъй като изостане ли се със сроковете, инжекциите се застъпват с други ваксини и целият имунизационен календар се обърква. От Министерството на здравеопазването признаха, че нередовните доставки се дължат на финансови проблеми.

Подобна криза с доставката на новите ваксини имаше и през пролетта. Тогава отново неподписан договор с фирмата-доставчик забави ваксинацията на децата с двата препарата.

Последната доставка е била в края на юни. Нова се очаква едва в края на септември. Това означава, че при личните лекари те ще пристигнат най-рано около 10 октомври, защото първо се разпределят към РИОКОЗ по области и оттам поемат към кабинетите. И двете ваксини се слагат 3 дози общо през един месец. Започва се на втория месец след раждането на бебето.

По-късно от пресцентъра на Министерство на здравеопазването съобщиха, че към настоящия момент в склада за биопродукти на ведомството са доставени всички ваксини, като вчера е доставен и "Пентаксим". Не е доставена единствено ваксината срещу пневмококови инфекции, като причина за липсата е забавяне от фирмата доставчик. Заявените количества трябва да бъдат доставени до края на месеца, допълват от МЗ.

*Текстът е актуализиран към 15.30 ч.