По думите й Законът за гражданската регистрация е много либерален и позволява всякакви имена.
"Не бих казала, че някои имена могат да ни служат за смях, по-скоро, според мен, можем да плачем, като виждаме какви са резултатите от нехайството по отношение на именуването на българските граждани", твърди проф. Димитрова.

Тя даде примери от последните няколко години на имена на новородени българчета.
"Българският творчески гений се представя подобаващо при избора на лично име. Също така има чужди имена, които в съчетание с бащиното и фамилното име звучат меко казано странно, по-точното е - абсурдно", добави Димитрова.

Сред най-странните имена са: Жара, Озарена, Дева, Канарче (женско), както и Искерасия, Леола, Маиза, Панола, Пелин, Туана, Любовета, Трифозара, Орис, Стихия, Фея, Хармони, Самър, Чидемма, Удиян (женско), Версай, Кротизар (мъжко) и др.

По думите на проф. Димитрова представителите на някои малцинствени групи предпочитат за лично име на децата си имена на герои от сериали - Инджи и Шехерезада, както и известни имена от модата - Армани, Шанел и "модифицираното" Версачи, както и Найк (вероятно на името на известната спортна марка)

Последният писък на антропонимичната мода повелява личното име Александър да се изписва като Алегзандър, с „г” и „з”, предполага се, че този избор е повлиян от името на нашумелия дизайнер Алегзандър Макуин, каза проф. Чолева-Димитрова.

"На запад са забранени именуванията на деца с географски названия, но у нас има Манчестър и Челси - те са и футболни отбори и може да се предполага дали детето е кръстено на футболния отбор, или на географското име, но те означават и названия на населени места. Срещат се също имената Флоренсия, Валенсия, Дакота, Анфийлд", посочи още проф. Чолева-Димитрова.

По нейните думи само в България могат да съществуват лични имена, като Кхан и Санта Мария за жена, което означава Света Мария. Такива имена на Запад не се позволявали.

"Различия при именуването съществуват и между отделните градове. В София едно от най-харесваните мъжки имена е Калоян, в Пловдив – Ивайло, а във Варна – Марина", каза още Димитрова.
Тя уточни, че най-много нови имена нахлуват в София, а в Пловдив традициите по отношение на именуването се пазят най-силно.

*Ономастиката е раздел от лингвистиката, който се занимава със значението, произхода и разпространението на собствените имена