Великобритания е на път да стане първата страна в света, в която е разрешено създаването на бебета с ДНК от трима души. Долната камара на парламента одобри законопроекта, очаква се с "да" да гласува и Камарата на лордовете. Процедурата цели да предотврати предаването на смъртоносни генетични заболявания от майката на детето и може да помогне на 150 двойки годишно. Технологията обаче провокира ожесточен етичен дебат.

До колко темата за бебе от трима родители е актуална в България и как експертите у нас коментират въпроса разказва по БНТ Мария Чернева.

Правени ли са досега такива процедури. До колко този дебат още е в полето на научните амбиции?

Мария Чернева: Да, правени са такива процедури, но има още много да се разработват. Много са важни и проблемите при митохондрите / електроцентралите при клетките/, могат да са крайно неприятни. И не е чудно, че учените търсят начин да се справят с тези генетични заболявания. И в този смисъл - това е изключителна новина - има какво да се направи.

Ето и мнението на специалистите.

Проф. Иво Кременски - генетик: На тежко проявените заболявания честота е едно на четири хиляди, т.е. в България при 65 хиляди новородени се раждат около 15-20 деца.

Десислава Тачева - ембриолог - Възможен ли е такъв процес на заместване на ядра: Абсолютно е възможен и вече се правят опити в света като пионери в това отношение са САЩ и Великобритания.

Проф. Иво Кременски - генетик: Тази методика преди 5 години беше изпробвана успешно при примати.

Десислава Тачева - ембриолог: Твърди се в литературата, че в края на 90-те години д-р Жак Коен и неговия екип от Ню Джърси са постигнали 17 живи раждания.

Проф. Иво Кременски - генетик: Проблемите идват от това че се постави въпроса ами ти като взимаш от една майка - имаш ядрото от друга взимаш митохондриите, не стават ли две майки и трима родители. И аз веднага ще кажа, че не стават. Защото 22 хиляди гена, това което ни изгражда нас, са тук в ядрото и истинската майка ще ги предаде.

Десислава Тачева - ембриолог: Използвайки тези нови методи, ние бихме могли да избегнем митохондриалните заболявания, които в редки случаи са дори и фатални.

Проф. Иво Кременски - генетик: Т.е. гарантира се на семейството практически 100 процента че няма да се случи тежкото събитие, което се е случило.

Има ли опасност наистина този метод да отвори вратата за т.нар "дизайнерски бебета" - бебета по поръчка?

Мария Чернева: Специално този метод няма да отвори никаква врата. Всъщност никой не пипа никакви гени, не се извършват никакви генетични манипулации. Просто се използва здрава цитоплазма на друга яйцеклетка. Ако отвори някаква врата, то ще е за развитието на други методи, които могат след време да ни дадат терапия на социално-значими заболявания - смята се че проблеми в митохондриите са свързани със заболявания като диабет, Алцхаймер, стареене. А за дизайнерски бебета са нужни генни манипулации, но мисля, че сме много далеч от подобни страхове - все още не се знаят как си взаимодействат гените и ако промениш нещо, каква каскада ще отключи.

Етика или наука?

Мария Чернева: Постиженията на науката винаги се свързват с употребата им, зависи как ще ги използваш - за добро или за лошо. Но специално с това цитоплазмено заместване - то си няма име, аз го нарекох така - при него доминира най-вече науката, медицината, възможностите за лечение.