4-дневното момиченце е бито с юмруци и стъклено шише за хранене, както и душено от 40-годишната акушерка Емилия Ковачева в неонатологията на "Софиямед" на 18 април, съобщиха от прокуратурата.

Лекари пък разказаха, че всичко е записано на камерите в болницата и гледката била потресаваща. Медиците дори плакали, предаде Нова телевизия.

Детето е транспортирано с тежки травми в "Токуда", а Ковачева е задържана. Вчера прокуратурата й повдигна обвинение в опит за умишлено убийство, извършено с особена жестокост и по особено мъчителен начин. Мотивите за жестокото деяние обаче не са известни.

Семейството на Емилия Ковачева, която е от Самоков, обаче не вярва в тезата на прокуратурата. Близките й категорично отхвърлят обвинението - опит за умишлено убийство, съобщи bTV.

Мога да ви уверя, че откакто се помня, тя не е давала признаци за някакви психични отклонения. Тя е неспособна да направи такова нещо с умисъл”, категоричен бе племенникът ѝ Даниел Кирилов.

Той обясни още, че от разговорите си с братовчедките си - дъщерите на Ковачева, е разбрал, че детето е било изпуснато неволно от леля му.

Това, което разбрах, е, че неволно е било изпуснато дете и просто не ми го побира ума. Хора сме, всеки греши, на всеки може да се случи”, допълни Кирилов.

Майката на Емилия също не вярва дъщеря й да е способна на такова насилие.

С такъв мерак си работеше работата. От 20 години е акушерка. Ние ще я защитаваме където трябва”, увери тя.

И разказа, че преди 14 години дъщеря й останала вдовица и се грижи сама за двете си дъщери. Съпругът й паднал от строително скеле и починал.

Д-р Димитър Бубураков от болницата в Самоков, с когото Емилия Ковачева е работила в продължение на седем години, пък обясни, че е изненадан и че единствено проблем с психиката би обяснил подобна постъпка.

Дали акушерката има психически проблеми обаче ще стане ясно, след като излязат резултатите от назначаната психиатрична експертиза. По първоначални данни тя не е била в състояние на афект и психически най-вероятно е здрава. Емилия Ковачева е в ареста, а утре съдът ще гледа мярката й за неотклонение.

От болница "Токуда" информираха, че бебето е прекарало спокойно нощта, състоянието му е стабилно и опасност за живота му няма. Предстоят обаче множество изследвания, с които да се установят евентуални увреждания след жестокия побой.

Етичната комисия към Асоциацията на специалистите по здравни грижи и акушерките вече работи по случая в болница "София мед". Председателят на асоциацията Милка Василева каза, че имат правомощия да наложат най-тежкото наказание на Емилия Ковачева - отнемане на правото за упражняване на професията за срок от 3 години, предаде БНР.