БДЖ "Пътнически превози" са изплатили всички присъдени обезщетения на 19-те близки на загиналите в огнения ад във влака София-Кардам на 28 февруари 2008 година, съобщиха специално за Dir.bg от националния жп превозвач.

Тогава пламъците отнеха живота на 9 души, а през 2013 г. Върховният касационен съд осъди компанията да плати 1,9 милиона лева на роднините.

Мъчителната гледка след трагедията - отнасят овъглените трупове

Снимка: Булфото

"Всички присъдени обезщетения са изплатени, като в сумите са включени и законно изчислените лихви", уточниха от компанията.

От там допълниха, че и тримата осъдени по делото, което продължи повече от пет години, вече не са служители на БДЖ.

Снимка: Булфото

Зам.-директорът на "Пътнически превози" Георги Иванов, който според обвинението е издал заповед, в която наредил страничните врати на вагона да се заключват с каре и щифт, което блокира пътниците, опитващи да се излязат от горящия влак, бе осъден на 1 година и 6 месеца затвор условно с 3-годишен изпитателен срок. Той не е служител на компанията от 2008 г.

Иванка Костадинова, Георги Георгиев и Георги Иванов

Снимка: Булфото

Иванка Костадинова - началник-влак, която получи условна присъда от 2,5 г. затвор с 4-годишен изпитателен срок, не работи в БДЖ от 2013 г.

Кондукторът на влака Георги Георгиев, чието наказание бе също условно - 3 г. затвор с 4-годишен изпитателен срок, е останал в компанията най-дълго - до 2015 г. Той бе обвинен в престъпно бездействие - не спрял влака навреме, ползвал негоден пожарогасител, действал е хаотично и не е предупредил пътниците за пожара.

Трагедията

Точно преди 11 години - късно вечерта на 28 февруари 2008 г., два от вагоните на влака, който се движи от София за Кардам, избухват в пламъци близо до гара Червен бряг. В спалния вагон пътуват 27 души, а в кушет-вагона - 35. След като огънят лумва, влакът е спрян и започва евакуация на пътниците. Не всички обаче успяват да излязат. Пламъците са загасени едва около 5.30 сутринта от пожарникари и едва тогава става ясно колко страшни са последствията. Първоначално са намерени овъглените тела на 8 души, но по-късно са открити и останки от още един труп.

Bulphoto

Според заключението на пожаро-техническата експертиза причина за огъня е значително превишаване на допустимата температура на отоплението и възпламеняване на леснозапалими вещества - дезодорант или парфюм. Експертите констатират и множество неизправности в електрическата и отоплителна система на влака.

Причина за смъртта на всички 9 души, които са били в кушет-вагона, е отравяне с токсични вещества. След това телата на пътниците са изгорели до неузнаваемост, сочат данните на съдебно-медицинската експертиза.

На 5 март в страната е обявен Ден на национален траур за жертвите, които са идентифицирани официално няколко дни след трагедията: студентките Валерия Желева (20 г.) и Антоанета Тодорова (22 г.), корабният инженер Даниел Вичев (25 г.), проф. Рашо Рашев - директор на Националния археологически музей, Мая Машева, Стоян Ковачев, Калчо Стефанов, Галина Иванова и Елена Халачева.

Снимка: Булфото

Семейството на Валерия Желева се отказа 200 000 лева "кръвнина" и ги дари на всички учебни заведения, в които е учила

Снимка: Булфото

Съдебният процес - от ефективни до условни присъди

Първоначално прокуратурата поиска 15 години затвор за тримата обвинени служители на БДЖ. През май 2010 година Плевенският окръжен съд произнесе първите присъди по делото за трагедията - шафнерът беше осъден на 12 години лишаване от свобода, началничката на влака - 8 години, а зам.-директорът беше оправдан. Магистратите постановиха, че именно първите двама носят лична отговорност за действия при пожар и за поддържането на противопожарните съоръжения в изправност. Освен това съдът прие, че по време на инцидента Георгиев е употребил алкохол.

По-късно обаче Апелативният съд във Велико Търново намали присъдите им - Георгиев получи 8,5 години затвор, а Костадинова - 5.

През 2011 година делото стигна до Върховния касационен съд, но той го върна за ново разглеждане. Тогава върховните магистрати заявиха, че има много смекчаващи вината на Георгиев и Костадинова обстоятелства и те са осъдени при неизяснена фактическа обстановка - експертизата по делото не доказва дали са можели да реагират за 4 минути при пожар, обхванал целия кушет-вагон.

Като грешка обаче беше отчетено и че е оправдан Иванов.

Така, през септември 2012 година, нов състав на Апелативния съд във Велико Търново издаде съвсем различни присъди - наказанията на кондуктора и началник влака бяха намалени на условни - съответно на 3 години с 4-годишен изпитателен срок и 2 години и половина, също с 4 години изпитателен срок. А оправданият шеф този път бе признат за виновен, макар също да не получи ефективно наказание - 1 година и шест месеца условно, с 3 години изпитателен период.

Постановено беше още тримата солидарно да платят на 19 близки на загиналите - 1,9 млн. лв.

В крайна сметка, през 2013 година ВКС произнесе окончателните присъди, въпреки протестите на прокуратурата и роднините - подсъдимите бяха признати за виновни, но не влязоха в затвора.

"Нито един от оцелелите не потвърждава обясненията на касатора, че той уведомил хората за пожара и им осигурил път за напускане на вагона. Напротив, става ясно, че не кондукторът, а пътници чукали по вратите на купетата и будели спящите. Установено е, че Д.В. (Даниел Вичев - б.р.), който държал междинните врати между кушет-вагона и спалния вагон, за да могат пътниците да напускат горящото пространство, е намерил там смъртта си", записаха в решението си магистратите.

Освен това, следственият експеримент показал, че Георгиев и Костадинова са имали възможност да помогнат на жертвите преди обгазяването да стане прекомерно. За изпълнение на нужните действия за евакуация и гасене на пожара, на кондуктора са били необходими малко повече от 3 минути, а токсична концентрация се е създала за около 5.

Свидетели пък дали показания, които опровергават думите на Костадинова, че е положила усилия за евакуацията им. Напротив, подсъдимата бързо напуснала влака, а вратата на спалния вагон, която твърди, че е отключила и през нея извеждала пътниците, е била открита затворена.

В решението си ВКС обаче обясни защо все пак не ефективни, а условни присъди са справедливи.

"Двамата подсъдими са попаднали в изключителна ситуация, за която са нямали достатъчна практическа подготовка, тъй като не са били обучени за гасене на пожар и екипна работа. Те разполагали с ограничено време за действие и всяка пропиляна в неправилни манипулации, паника и суетене минута имала фатални последици", мотивираха се съдиите.

Според тях Георгиев е допуснал нарушения, но не бездействал, а се опитал, макар и безрезултатно, да гаси пожара и да проникне в задимения вагон. Костадинова пък разбрала, че влакът гори чак след аварийното спиране. Тя се поддала на възникналата паника и не могла да се противопостави.

Шафнерът: Ни съм убивал никого

През 2015 г. шафнерът Георги Георгиев, който все още продължаваше да работи като кондуктор в спален вагон, заяви, че не се чувства виновен.

Снимка: Нова телевизия

"Нямам вина, за да имам чувство за вина. Убиец е вагонът. Не съм предизвиквал пожар, не съм натискал никого да остава вътре. Не съм запречвал врати. Каквото съм могъл, съм го направил. Аз съм извикал. Мога ли всяко отделно купе да отварям и да казвам. Цялата работа е за едни чанти. Добруджанецът си обича чантите - лаптопа и останалото (няколко от жертвите бяха от Добрич - б.р.). Нищо не могат да ми направят, без да съм извършил нарушение. Аз не съм спасител, аз съм кондуктор. Това е положението", заяви тогава той в телевизионно интервю.

На въпрос какво би казал на родителите на загиналите, той отговори:

"Какво да кажа на родителите? Да кажа: "Извинете, аз убих вашето дете!". Така ли да им кажа? Аз убил ли съм тяхното дете? Не съм убивал никого".

Георгиев отхвърли обвиненията на близките жертвите, че е консумирал алкохол в деня на инцидента.

В отговор баща на един от изгорелите заяви:

"Този човек не го смятам за мъж. Пожарът е можел да бъде потушен още в самото начало. Кондукторът е можел просто да затвори вратата. БДЖ не са оценили риска".

Междувременно - през 2014 година, почина машинистът Христо Колев, който спаси десетки пътници, но заради вдишания дим получи тежко белодробно заболяване.