БДЖ е в ежедневна координация с жандармерията и полицията относно наблюдението на някои рискови влакове, които са около 80. Успоредно с това се прави подготовка на персонала за справяне с кризисни ситуации. Това заяви пред bTV Григори Григоров, председател на Съвета на директорите на "Холдинг БДЖ" след нападението с нож на 20-годишния момиче в нощния влак Пловдив-Варна.

Нападателят - 25-годишен психично болен мъж, бе задържан от друг пътник и настанен в психиатрично заведение за експертиза. Раненото момиче, което е настанено в старозагорската болница, днес ще бъде оперирано. То е в стабилно състояние, но с тежки наранявания. 

"БДЖ превозва над 21 милиона души годишно и инциденти като този за щастие се броят на пръсти. Това е вторият за тази година. Рисковите влакове се наблюдават при тръгване и по време на движение. Това са обикновено нощни влакове, такива, които минават през рискови райони, където са възможни атаки с камъни, както и влакове, които са в граничните райони, където са възможни контрабандни действия", обясни Григоров.

Той посъветва пътниците, които се чувстват несигурни, да се обръщат към началника на влака или към най-близкия кондуктор. 

Междувременно инициативен комитет от служители на БДЖ внесе искания до Народното събрание, до всички големи политически партии и до Министерството на транспорта. Те са притеснени за състоянието на железниците и смятат, че се готвят нови съкращения на влакове и персонал. Григори Григоров бе категоричен, че БДЖ не възнамерява да съкращава влакове, а точно обратното.

"С новия график на движение на влаковете, който влиза в сила от 15 декември, броят им е увеличен в сравнение с миналата година. Броят на изминатите километри е увеличен с около 300 000. Това е направено с цел да се предоставят по-добри условия", поясни председателят на Съвета на директорите на БДЖ.

Той обаче допълни, че ще има съкращения на "неефективни процеси".