Министърът на транспорта Христо Алексиев очаква до две седмици уведомително писмо за намеренията на корпорацията, съобщиха БНР и БТА.

"Инвеститорът CRRC e най-голямата фирма за производство на железопътна техника с оборот от около 45 млрд. долара на година. Компанията иска на базата на съществуващи мощности да изгради нови мощности за производство на подвижен състав, не само за нуждите на БДЖ, но и за железниците в региона", посочи Алексиев.

Премиерът обяви, че преговорите с китайската компания са започнали преди 10-15 дни и има вероятност да приключат съвсем скоро.
Става въпрос за локомотиви и вагони от най-ново поколение, като инвеститорът няма претенции за държавни гаранции, поясни Герджиков.

Герджиков заяви готовност да пътува до Китай във връзка с този проект.

Бях решил, че в този кратък мандат няма да ходя никъде по света, но там бих отишъл, защото имаме нужда от силни инвеститори, посочи той.

Премиерът отбеляза, че за китайските инвеститори има изключително тежка процесуална процедура, но той има уверението на министър Ради Найденов че този въпрос, включително и за китайските туристи ще бъде ускорен.

Обсъжда се вариант китайската фирма да рефинансира дълга на Българските държавни железници. Заемът може да е около 600 милиона лева, като би могъл да се връща със субсидията, която БДЖ получава от държавата.

Премиерът, министри от кабинета и дипломати от 26 държави участваха в атракционно пътуване с ретро влака "Корона експрес" на БДЖ по маршрута София - Черепиш. Намерението е да се рекламират атракционните пътувания, които железниците организират. Половин милион лева са приходите от тази дейност за миналата година.

88-километровата отсечка по маршрута София - Черепиш парният локомотив, който тегли вагоните, преминава за 1 час и 20 минути по Искърското дефиле. Локомотивът е ветеран, произведен в Германия, с историческа стойност, единственият, запазен у нас от този тип, тегли първокласните вагони от влака на цар Борис III, наричан днес "Корона експрес".

Цар Борис III е пътувал из цяла Европа с вагон-салона, който впоследствие е използван и от правителствата до 70-те години на миналия век.

Премиерът, министрите и чуждите дипломати посетиха и Черепишкия манастир.