23-годишният петричанин Николай М. е служител на "БДЖ-Товарни превози". Работи като помощник-машинист в Локомотивно депо "Подуяне" в София, съобщиха за Дир.бг от БДЖ.

В събота вечер младият мъж трябвало да управлява товарна композиция от Кулата към Дупница. Докато стане време влакът да тръгне обаче, Николай М. седнал да пие в заведение край жп гарата. Около 23.45 ч. помощник-машинистът подал сигнал на тел. 112, че има поставено взривно устройство в товарния влак, съобщиха от благоевградската полиция.

На място веднага били изпратени екипи на петричката полиция, както и спецчасти от Благоевград. Пристигнал и директорът на Областната дирекция на МВР в Благоевград. Товарният влак бил проверен щателно, но бомба не била открита. Малко по-късно Николай М. бил задържан.

Когато изтрезнял, помощник-машинистът обяснил, че не искал да ходи на работа и затова подал фалшивия сигнал. Тестът с дрегер показал 2 промила алкохол в издишания въздух, съобщи "Монитор".

Районната прокуратура в Петрич е повдигнала обвинение срещу Николай М. за подаване на неверни повиквания за тревога. Според Наказателния кодекс, предвиденото наказание е лишаване от свобода до 2 години. Тъй като при обиска у помощник-машиниста е открито и малко количество канабис, му е повдигнато и обвинение за притежание на наркотици.

От пресцентъра на БДЖ обясниха, че са изискани писмени обяснения от машиниста на товарната композиция и от самия Николай М., след което ще бъдат предприети необходимите дисциплинарни мерки.

Най-важното е, че не се намери взривно устройство. Няма как да не сме притеснени при такъв сигнал, тъй като международната обстановка е твърде сложна, а и живеем до границата с Гърция", каза кметът на Кулата Димитър Дамянов, цитиран от "Стандарт".