Това съобщи по БНР министърът на транспорта Александър Цветков, цитиран от "Фокус". Уволнени са трима работници, извършили некачествения ремонт на локомотива на композицията, и началници от депото в Бургас.

В понеделник последните три вагона на бързия влак "Чайка" от Бургас за София дерайлираха на гара Септември. Тогава бе установено, че инцидентът е причинен от некачествен ремонт на локомотива, от който падна металният капак на редуктора. Капакът попадна под колелата на третия вагон и извади от релсите още два. В композицията пътуваха 172 пътници.

"До този момент вече е определена безспорно вината на длъжностни лица от БДЖ и има пет човека уволнени, включително началникът на депото в Бургас, където е правен ремонтът. Уволнен е и шефът на безопасността там, както и, разбира се, работниците, които са извършили некачествения ремонт, с който са застрашили живота на пътуващите", каза още министър Цветков.

По думите му разследването продължава, като до момента няма данни да "има действие или бездействие от страна на директора на БДЖ Пенчо Попов, което да причинява или да има косвена причина за тази катастрофа".
Часове след инцидента в Септември шефът на железниците обяви, че ако се докаже организационна вина, а не техническа, ще подаде оставка.