Община Банско гласува наредба, с която забранява изграждането на нови нощни клубове, казина и еротик барове, съобщи БНТ. Забранява се и преустройството на сега съществуващите.

Идеята на общинарите е планинският град да не се превръща в шумен курорт, а да бъде привлекателен за семейства, които искат да си починат, да спортуват в планината и едновременно с това да имат възможност да се докоснат до културата и традициите на Банско и региона.

20 нощни заведения, барове, казина и игрални зали работят в момента в града. Те са с капацитет 1500 посетители и според кмета са напълно достатъчни за нуждите на туристите.

"Не искаме да сме лъскав курорт туристически, по-скоро искаме да си запазим автентичността и това, което Банско е било до момента - даже ще опитаме със законови средства да ограничим и тези, които до момента функционират, така че действително да си влязат в рамките на закона", коментира кметът Георги Икономов.

Повечето туристи в Банско подкрепят решението на общината да се ограничи броят на нощните клубове.

От местната администрация обмислят и ограничение в строителството на нови хотели в курорта.

В крайна сметка мислим че имаме достатъчно легла, от друга страна има и достатъчно незавършени хотели, така че ако някой иска да прави хотели има готови такива, а не да застрояваме нови пространства, допълни Икономов.

През следващите месеци ще бъде направена и промяна на общия устройствен план на Банско, за да се въведат повече ограничения, при строителството в курорта.