"Няма да се изсичат вековни дървета, България става сериозна европейска държава и законът има върховенство”, каза той. По думите му за Банско няма мераклия да застрои 8% площ, камо ли 48%.

"Ще притискам инвеститора да извърши изграждането на втория лифт час по-скоро, дай Боже след две години да се похвалим с втори лифт. Промените, които ги правим, са за това да се изгради час по–скоро, но ще съблюдавам и за спазването на екологичното законодателство", заяви още вицепремиерът Валери Симеонов.

Вицепремиерът Валери Симеонов се включи снощи в протеста под надслов "Аз искам да карам ски в България“, организиран от сдружение "Бъдеще за Банско“. В него участваха жители от всички общини на Благоевградска област, както и хора от цялата страна, изявили подкрепа за изграждането на втори лифт. В същото време имаше и протест на природозащитници, които настояваха  решението на Министерския съвет за застрояване на Национален парк "Пирин" да бъде отменено.

Попитан дали министърът на околната среда и водите Нено Димов трябва да подаде оставка, както поискаха протестиращите, Валери Симеонов отговори:

„Не, естествено. Откъде-накъде? Той даже е прекалено толерантен към тях и прекалено внимателен по отношение на спазването на законодателството“.

"Има една остра съпротива на Зелените, организирана още от 90-те години, за да ограничи зимния туризъм. В закона за горите има текст, който забранява изграждането на спортни съоръжения без да се промени предназначението на земята под влека. Това за далекопроводи не е необходимо”, заяви той.

НФСБ планира да внесе промени в закона и да отпадне този текст.

"Ние заставаме зад всички курорти. Държавата трябва да защити интереса на инвеститора на Банско. Там има безобразни опашки, които отблъскват хората. Не виждам защо се вторачваме в Банско, а например София винаги се избягва и заобикаля и от еколози и медии”, добави Симеонов и даде пример, че и Чепеларе, Пампорово, Гела също имат нужда от разширяване.

Вицепремиерът добави, че е спокоен за коалицията. По думите му установяването на НФСБ на "Раковска” 134 не е подарък. "Вчера влязохме в тези помещения, които ни се предоставиха. В плачевно състояние са, не е правен ремонт”, коментира той. По думите му сградата е знакова и за него, защото е сред първите основатели на СДС в Бургас.

АНКЕТА: Ще издържи ли коалицията ГЕРБ - ОП?