Само за последните 24 часа инспекторите от Агенцията по приходите съвместно с представители на МВР и общински служители са извършили над 30 проверки в търговските обекти в Банско и района, предаде БНР.

Инспекциите са били явни, тоест данъчните са се легитимирани пред собствениците на заведения. Не са констатирани нарушения.

От началото на зимния сезон в курорта са извършени над 500 проверки. Констатирани са 18 нарушения, като половината от тях са неиздаване на фискален бон на клиентите. Тези обекти ще бъдат запечатани за срок от един месец.

Другите нарушения са свързани с така наречената "улична търговия". Четири от тях са в Банско, останалите в Разлог. Данъчните са издали протоколи за спиране на дейността им.

За проблема с уличните търговци, които снижават качеството на услугите и подлагат на риск здравето на хората, местният туристически бизнес алармина още миналата година и поиска от органите на МВР, Агенцията по приходите и Българска агенция за безопасност на храните да концентрират проверките най- вече в тези обекти.