Археологическият сезон на Хераклея Синтика край Рупите ще бъде удължен с един месец. Това обеща министърът на културата Боил Банов, който днес инспектира работата на мястото. До края на годината ще е готов и пътят до обекта, който е близо до комплекс "Ванга" обеща от своя страна кметът на Петрич.

Правителството отпусна 100 хиляди лева за разкриването на обектите от града на македонските царе. Ръководителят на разкопките доцент Людмил Вагалински запозна министър Банов с резултатите от работата до момента.

"Имаме схема за работа с тези пари. Разкриваме съществена част от централния площад на форума. Говоря за IV век след Христа. Надписи имаме два...", каза Вагалински.

Министърът на културата се ангажира да бъдат осигурени средства, за да се удължи работата на обекта с още един месец - до края на септември.

"Изключително много работа са свършили. Този обект е ключов за целия регион. И с тази подкрепа от премиера, за която днес виждаме, че има много смисъл от нея, за обект, който няма аналог, ще намерим начин работата да продължи", каза Боил Банов.

На въпрос на "Хоризонт" дали има експертно решение за съдбата на археологическите разкопки по трасето на магистрала "Струма" край село Покровник той отговори: "Аз съм министър на културата. Аз не бързам, културата е нещо, което се прави бавно, устойчиво. Ще сме готови тогава, когато свършат процедурите".