Четирима души, сред които жена, са задържани за организирана престъпна група за разпространение на наркотици, пренасяни от Доминикана, съобщи на брифинг ръководителят на Специализираната прокуратура Даниела Начева.

"Групата е набирала малоимотни лица, които е финансирала, за да пътуват през европейски държави за Доминикана. Там същите са били настанявани в хотелски апартаменти, в които са били държани около седмица. Поглъщали са капсули, съдържащи кокаин - средно между 80 и 100 капсули по между 8 и 13 грама в зависимост от пола на съответното "муле". Същите лица са били транспортирани обратно през европейски летища до Букурещ, където са били посрещани от член на групата и транспортирани в района на Стара Загора и околните села, където са били настанявани в помещения, като са им били отнемани мобилните телефони и им е бил ограничаван контактът с външния свят, докато дефекират наркотика", обясни Начева, цитирана от "Фокус".

Тя уточни, че на всяко от "мулетата" е осигуряван паспорт.

"В рамките на държавите-членки на ЕС, през които са пътували, те са използвали личните си карти, а на границата с Доминикана са използвали международни паспорти. На тези лица са плащани суми от порядъка между 3 и 5 хил. лв. за извършените услуги. На 15 септември едно от лицата, погълнало такъв наркотик, което очаквахме да пристигне, е било установено в Португалия, защото му е прилошало. Лицето е задържано. То е било погълнало 99 капсули - близо килограм кокаин. Този кокаин се е разпространявал на едро на територията на страната - в Габрово, Бургас, Варна, Пловдив, София и други градове", добави Начева.

Четиримата са обвинени в организирана престъпна група и са арестувани за 72 часа, като ще бъде поискано от съда да им наложи постоянно задържане под стража.