Вече има вторични трусове от земетресението, което беше регистрирано в 14.01 часа, в района на Пловдив, в посока на град Раковски. Определеният магнитуд на земетресението от нашата сеизмологична мрежа е 4,5 по скалата на Рихтер и то е умерено силно. Това коментира доц. д-р Петя Трифонова - заместник-директор на Националния институт по геофизика, география и геодезия (НИГГГ) на БАН, пред БТА.


Земетресението е усетено почти на цялата територия на страната. "Районът на Пловдив е в една от най-сеизмогенните зони - това е Маришката сеизмична зона, в която и преди е имало земетресения", каза доц. Трифонова.

Тя съобщи, че освен в Пловдив и в Раковски, земетресението е усетено в централната част на страната, като в Асеновград е било съпроводено с "бучене".

Земният трус е бил усетен в Димитровград, по високите етажи на сградите. Слабо е било усетено земетресението в Гоце Делчев и в Хасково, но също е било усетено в Монтана и в Козлодуй.

Земният трус от района на Пловдив е бил усетен и в София.

"През 1928 г. в района на Чирпан е имало две доста силни земетресения, като Чирпан е в края на Маришката сеизмична зона", отбеляза доц. Петя Трифонова.

"В село Калековец, община Марица, има паднали комини от земетресението, хората са уплашени", съобщава кметът Колю Миланов. Селото се намира на 14 км североизточно от Пловдив.

По думите му земетресението е било кратко и е преминало като вибрация.

По време на труса е имало и бучене. Предмети по шкафовете също са се разлюлели силно, предаде БНТ.

В съседното село Трилистник трусът също е усетен силно, там има паднали два-три комина.

Тепърва кметовете ще обхождат селата за проверка за материални щети.