Населението на страната може да падне под 6 милиона души до 2040 година, сочи изследване на Българската академия на науките. Демографската криза се задълбочава заради застаряването на нацията, социалните неравенства и миграцията.

Мрачната прогноза предвижда след 20 години населението на страната да намалее до 5 800 000 души, обясни директорът на Института за изследване на населението и човека при БАН проф. Антоанета Христова:

"Структурата на населението няма да бъде добра. Ще има много повече възрастни, отколкото млади хора. Добрата новина - няма да изчезнем, лошата новина е, че няма да бъдем и 6 милиона".

Тенденцията може да се обърне в положителен план едва след 15 години.

"Независимо от това даже колко мерки се предлагат и в каква комплексност, до 34-та година ние винаги ще имаме негативни резултати".

Демографската прогноза разбива мита, че миграцията е главната причина за намаляването на населението. Професор Катя Владимирова допълва:

"Има и заминаващи, но и все повече връщащи се. Броят на влизащите в страната и завръщащите се българи се изравнява на излизащите през последните години".

Мерките за преодоляване на демографската криза включват насърчаване на раждаемостта, подобряване на здравеопазването и социалните услуги, както и намаляване на смъртността и миграциите на населението.

Изследването отчита и промени в ценностите и нагласите на младите поколения към професионалната реализация, към образованието и към населението. Те имат повишени изисквания към качеството на живот и към отглеждането на децата.