Това каза пред пред "Фокус" председателят на академията акад. Никола Съботинов.
„От института са ми изпратили писмо, че има голяма вероятност от 1 ноември да спрат прогнозите за времето поради липса на средства за заплащане на труда на хората, които работят там. Аз съм провел необходимите разговори. Стремим се да намерим някакви допълнителни средства, от някои договори да прехвърлим, за да платим на хората, но все още не може да намерим ефективно решение на въпроса", каза акад. Съботинов.
Той добави, че е информирал министър-председателя и министъра на финансите. "Какво можем повече да направим?”, пита се председателят на БАН.

Същата опасност грози и Геофизичния институт на БАН, което означава, че ще спре да се следи и сеизмичната активност на територията на страната. Проблемът с финансирането на академията през последните два месеца на тази година не е неочакван.

Неотдавна от БАН обявиха, че заради недостига на средства метеоролозите и сеизмолозите до края на годината няма да получават цялата си месечна заплата, а ще им се плаща за една седмица по-малко.

По-рано днес, по време на Общото събрание на БАН, Никола Съботинов прочете текста на изпратено до премиера писмо, в което се заявява, че планираната бюджетна субсидия за БАН за 2012 г. - 54 756 100 лева, е крайно недостатъчна за нормалното й съществуване. В сравнение с 2011 г. предвидените за догодина пари са  намалени с 8% или с 5 000 000 лева.
От 540 лв. средна заплата при миналогодишния бюджет, през 2012-а тя ще намалее до 478 лв.

Това е базирано на основата на намаления състав на академията, в която сега работят 6700 души. През последната година и половина заради ниските заплати и заради недостига на средства БАН напуснаха 1416 души, съобщи още акад. Съботинов. Пред журналисти главният научен секретар на академията проф. Стефан Хаджитодоров пък уточни, че през 2011-а година месечно напускат по 45 души.
"Това е абсолютна загуба за българската държава и за българското общество, защото са инвестирани много средства в тези изследователи", добави той.

Неплатените отпуски във всички институти продължават. Минимум по 5 дни учените излизат в неплатени отпуски, в някои звена работното време е намалено принудително.

Хаджитодоров добави, че учените ще бъдат принудени да прекъснат работа по договорирани проекти или започнала научноизследователска дейност. Повечето от тях са в партньорство с ЕС, в това число и с "Фонд научни изследвания".

Акад. Съботинов съобщи, че най-вероятно отново черни знамена ще бъдат извадени на прозорците на БАН, както по време на протеста в началото на годината, когато на сградата бе поставена и табела ”Not for sale” (Не се продава). Тогава, след намесата на Бойко Борисов, "разформироването" на академията беше спряно.
Със сигурност от академията планират вечерно шествие със свещи, което ще се проведе на 1 ноември - в Деня на народните будители.

По повод на направено предложение на заседанието на Общото събрание "да бъде заведено дело срещу българското правителството за геноцид срещу БАН", Съботинов каза, че този въпрос ще се решава допълнително от юристи.