"Явно не сме се справили достатъчно добре, тъй като в Пирогов има най-много заразен персонал. Не всички обаче се свежда до лични предпазни средства". Това заяви директорът на болницата "Пирогов" проф. Асен Балтов след среща на ръководителите на болниците с директора на Столичната регионална здравна инспекция /СРЗИ/.

Затова той поиска да се локализират няколко центъра за лечение на коронавирус и няколко - за реанимационни грижи, в столицата, като целта е да се облекчи персоналът на всички болници и да се намали рискът от зараза.

Проф. Балтов посочи, че от два дни се правят тестове на всички пациенти, постъпващи за лечение в "Пирогов", и досега не е установен случай на заразоносител. Пациентите не заплащат тестовете.

В изследване от вчера на Европейския център по заразни заболявания се посочва, че средният процент за Европа на заразен медицински персонал е 13.6 от броя на заразените, а в България е близо 11 на сто, каза още проф. Балтов. Според данните, най-много са в Ирландия - 29.9 на сто.

По време на срещата е обърнато внимание на начините за обличане и събличане на защитните облекла, като за всеки от персонала, общуващ с болни от коронавирус, правилата са еднакви. Хората са наясно и добре подготвени за това, което трябва да се направи, и това, което ги очаква, каза директорът на СРЗИ Данчо Пенчев.

В СРЗИ са получени много сигнали, включително и от пациенти с белодробни заболявания, на които им е отказана хоспитализация, каза още той. Становището на директорите на болниците, на Щаба и на СРЗИ е по никакъв начин да не се сепарират пациентите на болни от коронавирус и на болни от друго заболяване, суспектни на коронавирус, добави Пенчев.

По думите му, не трябва да се иска допълнително заплащане на тестове за изследване на коронавирус при постъпване на болница.

Директорите на столични болници имат конкретни предложения, които ще бъдат обсъдени на предстояща среща, каза още проф. Балтов.

"Това заболяване няма да изчезне, предстои тепърва много неща да научим за него, но предстои и да живеем с него", добави още проф. Балтов.