Деветима са приети с грипоподобни симптоми във Военна болница, каза пред журналисти началникът на Военномедицинска академия (ВМА) генерал-майор Венцислав Мутафчийски.

Двама от тях са курсанти, които са били в Торино, едно семейство от София, контактувало със семейство от Италия, японски гражданин с висока температура. Обичайно в късния следобед ще излязат пробите им. Към момента няма доказан положителен резултат на коронавирус, увери той.

В Хърватия има 9 случая, Гърция - 7, Северна Македония - 1, Румъния - 4, посочи ген. Мутафчийски. В Италия са заразени 2500 души, починалите са 79, в Корея заразените са 5328, в Германия и Франция са по над 200 души.

Най-голямата тревога на щаба е сезонният грип, защото изчерпва медицинските ресурси, каза още Мутафчийски, но подчерта, че има достатъчно тестове за коронавурс. Абстрахираме се от твърдения за неправилно транспортиране на пробите за изследване на коронавирус в страната, добави още той.

От грип Б в момента боледуват основно децата от 5 до 14-годишна възраст, каза директорът на Националния център по заразни и паразитни болести проф.Тодор Кантарджиев. За София няма ниво на епидемична ситуация, но в някои общини на София област е обявена грипна епидемия.

"Мерките срещу коронавирус са същите като мерките срещу грип. Смъртността при коронавирус е по-голяма, но масовостта на грипа е толкова голяма, че и смъртността от него е голяма. Не трябва да се изпада в паника", подчерта той.

"Световната здравна организация вчера решително подкрепи мерките, които се взимат в Китай и препоръча да се взимат същите в Европа. Всичко, което ние препоръчваме в България са съотносими към световните", каза още Мутафчийски.

Той припомни, че ще се разшири кръгът на тестване на хората, тъй като съществува риск да има заразени с коронавурс в България.