Във Великобритания вече знаят имената на някои български барове и пространства, за които местните не са и чували. Това се случва след като българският фотограф Мирослав Маринов започва да публикува снимки от работата си в социалните мрежи и попада във фокуса на елитното издание "Калвърт Журнал".

Онлайн списанието е посветено на изследването на културата и творчеството на "Новия изток" -  Източна Европа, Балканите, Русия и Централна Азия. То е носител на множество награди. От 2009 година до сега се превръща във водещ авторитет в съвременната култура, творчество и пътувания в региона, предоставяйки микс от ежедневни новини, интервюта и фотография. Базирано в Лондон "Калвърт Журнал" е в партньорства за споделяне на съдържание с редица международни заглавия, включително The Guardian, Business Insider и The Moscow Times.

На 31 януари т.г. българинът Мирослав Маринов се оказва "на фокус". 

В статия, посветена на софийската младежка култура, илюстрирана със снимките на Мирослав Маринов, лондончани бързо научават имената на някои от най-актуалните ни заведения. Но и на бял свят излиза тайният нощен живот на София. Малко по-различен от този, показан в поредица негативни коментари в британската преса за Слънчев бряг и туристите у нас. 

Партита, на които няма да знаете как да отидете, ако не познавате хора като Маринов. 

"За да намерите най-добрите партита в българската столица, просто попитайте фотографа "под прикритие" на нощния живот в града", пише "Калвърт Журнал".

Пропомня се стагнацията в края на 2000 година за"ъндъграунд" музикалната сцена в България. Следва период, в който по-младото поколение отхвърля мейнстрийм клубовете в полза на вечери а-ла "направи си сам", ""в които цари осезаем обществен дух".

"В страна, в която има голямо недоволство сред по-младите поколения от политическата и съдебната система и корупцията, нощният живот се е превърнал във форма на изразяване, поемане на известен контролав собствените си ръце", казва се в статията.

Начело на този подем са няколко клубове и заведения "разположени в южните квартали на града в шоурум за сценичен декор".  

"Калвърт Журнал" изброява няколко клуба с озвучителна система "последен писък на модата" и прославя нашата крафт бира и селекцията чужд внос в менюто. 

Благодарение на младежите, споменати по-горе,  които по-скоро се забавляват, отколкото да работят и отразяват партито, са споменати и няколко от местата за stand up комеди шоу, музикални работилници и лекции. Специално внимание се обръща и на гостуващите и местни диджеи, които за чести хедлайнъри на подобни "тайни места" 

Фотографът Мирослав Маринов започва като "неофициален фотограф". Тръгнал по този път, след като решил да изпробва аналоговата си камера и се озовал на купон. 

"Харесвам ситуации и обстоятелства, при които хората просто се оставят да изживяват свободата по много чист начин. Така че аз продължих да "опитвам" да запазя нещо от тези моменти, за да не изчезнат просто в спомените", споделя той.

Отначало погледът му бил прикован от определени моменти в движенията на хората. След това започнал да прави портрети на купонджии, превръщайки ги в серия.  

Оттогава Маринов е неразделен с ъндърграунд музикалната сцена. 

"Неподправеният му стил на фотография не остава незабелязан. Избран е за работа от много марки за стрийт мода, но и от такива за по-висок клас дрехи", отбелязва британското онлайн издание. 

"В страна, в която младите хора се чувстват предимно непредставени достатъчно, работата на Маринов е да ги освети на тази сцена. Работата му се описва най-добре с неговото собствено определение: "празник на свободния и творчески дух, дух, който е в основата на положителната промяна, която искаме да видим в нашето общество".