Български фонд за жените настоява да бъдат създадени и поддържани 28 кризисни центъра за настаняване на пострадали от насилие, 28 консултативни центъра за работа с жертви и извършители, както и специални центрове за грижи и възстановяване на изнасилени жени.

Това са част от исканията на предстоящия тази вечер протест срещу насилието над жени, отразени на страницата на Българския фонд за жените, съобщава БТА.

От организацията отбелязват, че само от началото на 2018 година 28 жени в България са били убити от ръката на техен бивш или настоящ съпруг/партньор, според медийни публикации.

Според Българския фонд за жените липсата на официална статистика за насилието над жени у нас предполага, че броят на убитите е по-висок, защото има случаи, които не достигат до медиите.

Според организацията единственото, което се предлага от управляващите с промените в Наказателния кодекс, са по-тежки наказания за извършен акт на домашно насилие и криминализиране на преследването.

Исканията на "Протест срещу насилието над жени" са и за ангажимент на правителството и отговорните институции за статистики за причините и размера на насилието над жени и домашното насилие в България. Създаване на единна база данни в МВР за жертви и извършители, която да бъде на разположение на всички работещи по случаите на домашно насилие - съдии, прокурори, полицаи, психолози, социални работници, неправителствени организации, искат още от Български фонд за жените.

Протестиращите настояват още и за инкриминиране на всички форми на насилие, основано на пола. "Наказателният кодекс трябва да направи явно разграничение на термина "насилие над жени, основано на пола" , а именно, че се отнася до насилие, което е насочено срещу жена, защото тя е жена или което засяга предимно жените. То се различава от другите видове насилие по това, че полът на жертвата е основният мотив за действията на насилие", пише още на страницата на Българския фонд за жените.

Според организацията трябва да се третират като престъпления и да се наказват всички форми на насилие срещу жените - домашното насилие, сексуалното насилие, сексуалният тормоз, преследването, системното психическо насилие, както и всички други сериозни форми на насилие, особено съпружеското изнасилване, които да бъдат включени изрично в Наказателния кодекс.

Протестът ще поиска и създаване на Национален съвет за борба с насилието към МС - орган, който следи за прилагането на всички мерки. От Българския фонд за жените искат и увеличаване на средствата от бюджета за борба с насилието, основано на пола и домашното насилие - финансов ангажимент от страна на държавата на годишна база, насочен към прилагане на всички предложени мерки.