"За мен случаят с руските шпиони е анекдот. Елементарният човек от улицата, при тази липса на професионализъм, би ги разкрил. Никакво постижение не е това, че са хванали хора с нисък професионализъм." Това заяви бившият генерал в "Държавна сигурност" Тодор Бояджиев пред NOVA, който коментира как вижда събитията у нас и по света.

За руските шпиони

"Първо за мен този случай, който беше разшумян от главния прокурор Иван Гешев, сравнявайки го с "Кеймбридж Файв" - известната кеймбриджка петорка Кийм Филби, МакДоналд и всички останали от върховете на английската аристокрация, които са работили за руското разузнаване, от този момент за мене този случай е анекдот. Ниският професионализъм на българските служби и на българските "шпиони", да се сравняват с върха на шпионажа в 20. век, е буквално смешно. Елементарният човек от улицата, при тази липса на професионализъм, би ги разкрил. Никакво постижение не е това, че са хванали хора с нисък професионализъм, които са решили, че вършат нещо в кауза, която изповядват. Оказа се, че няма нито секретна информация, нито значима информация. Това сам министърът на отбраната Красимир Каракачанов го заяви", посочи ген. Бояджиев.

"Случаят беше прекомерно разширен. Далече по-интересни неща стават сега в момента, за да си губим времето да говорим за "София Сикс". Смешна история. И е обидно да мислим, че било то американско или руско разузнаване, би работило на това ниво. Пълна аматьорщина, нищо професионално в цялата история, за да си губим времето с нея", смята той.

За закона "Магнитски"

"В интерес на щатите е да няма корупция в нас. То е чисто прагматично. В интерес на България е да се ограничи корупцията. Ако тук съвпадат интересите - аз приветствам това, което вършат американците в София. Но ако информацията им е, че еди-кой си политик на висок пост е корумпиран и те използват това, за да го вербуват, за да работи против нашия национален интерес, тук ДАНС трябва да удрят през ръката и да кажат "Скъпи партньори, приятелството е приятелство, сиренето е с пари. Не пипайте тук, вие нарушавате нашия национален интерес". Което го няма за съжаление", заяви ген. Бояджиев.

Според него причините за това са много. Той посочи и че разследването най-вероятно е от много дълги години, а не "от вчера за днес".

"Американците имат много по-интересен закон. И съм писал за него, това е законът "РИКО"- закон против организираната престъпност. "Магнитски" на практика е допълнение към общия закон, подписан от Ричард Никсън като президент и влязъл в сила през 1970 година", обясни ген. Бояджиев.

За класифицираната информация и подслушванията

"Всеки гражданин на републиката има право да пита. Но органи са тези, които решават дали да му се отговори и дали това няма да наруши националната сигурност. Можем да ви дадем или не можем. Но това трябва да става публично. Ако на Бойко Рашков му е отказано, трябва да му се каже защо му се отказва. На Бойко Рашков това му е ясно. Той управляваше Звеното по контрол за Специалните разузнавателни средства", припомни ген. Бояджиев и обясни, че е съвсем естествено да му бъде отказан достъп.

Според него не само, че не е редно да се подслушват политици,но е и незаконно.

"Държавата е задължена да го информира, че е бил обект на подслушване и по какви причини. И след като нищо не е доказано, тези материали подлежат на унищожение, а не на използване срещу него", обясни разузнавателят.