Корицата на февруарския брой на списание Neurosurgery - най-влиятелното издание в света в областта на неврохирургията - е с адрес България. Автор на публикацията е екип от неврорентгенолози и неврохирурзи от УМБАЛ "Св. Иван Рилски", начело с доц. Станимир Сираков, началник на Референтния център по мозъчно-съдови заболявания, съобщиха от лечебното заведение.

В статията се представя опитът на българските лекари при третиране на тежки мозъчни аневризми със специално устройство, което се нарича Команечи, което се прилага при мозъчни аневризми с широка шийка, за които досега третирането е криело много сериозен риск от тежки усложнения.

При новия подход в кръвоносния съд в мозъка се въвежда нещо като временно скеле, което позволява на неврорентгенолозите да си свършат работата без риск от исхемични усложнения за пациента. Това е много важно за пациенти с мозъчни кръвоизливи в следствие на аневризма, които могат да се възстановят напълно след интервенцията.

Оказва се, че Референтният център по мозъчно-съдови заболявания към УМБАЛ "Св. Иван Рилски" първи в света е въвел метода с новото устройсто и е описал опита си в тази област. В статията се проследяват случаите на 118 пациенти, които са били третирани по новия метод.

Това е едва третата статия с изцяло българско участие в историята на престижното списание. Първата е от далечната 1981 г. и е на проф. Венцислав Бусарски, вече покойник, който години наред оглавяваше Клиниката по неврохирургия на УМБАЛ "Св. Иван Рилски". Автор на втората също е екип от болницата, начело с неврохирурга доц. Красимир Минкин.

Доц. Красимир Минкин

Снимка: УМБАЛ Св. Иван Рилски

"И публикуването на статията, и изборът на редактора илюстрацията към нея да бъде корица на списанието, са огромна чест за нас", коментира доц. Станимир Сираков.

Доц. Станимир Сираков

Снимка: УМБАЛ Св. Иван Рилски

Той разказа, че специално са търсили художник или дизайнер, който с изразните средства на изкуството, да пресъздаде какво се случва със засегнатите съдове, когато човек има аневризма в мозъка.

Рисунка показва какво се случва със засегнатите съдове, когато човек има аневризма в мозък

Снимка: УМБАЛ Св. Иван Рилски

"Използвам случая да благодаря на всички колеги - неврохирурзи, рентгенолози, реаниматори, защото нашата работа е екипна. Според мен в основата на успеха ни е отличната колаборация между различните звена в болницата, това, че работим като един екип", убеден е известният неврорентгенолог.

 

На снимката, от ляво на дясно: Доц. Марин Пенков, неврорентгенолог, началник на Отделението по образна диагностика; д-р Кристиан Нинов, неврохирург; доц. Станимир Сираков, неврорентгенолог, началник на Референтния център по мозъчно-съдови заболявания; д-р

Снимка: УМБАЛ Св. Иван Рилски

Цялата статия може да прочетете тук >>