При всяко съприкосновение на вируса с нов индивид една клетка на вируса възпроизвежда 3 милиона копия. И всяко едно от тези копия позволява на вируса да изпробва нови и нови мутации. Поне към момента не съм видял доказателства, че COVID-19 е изкуствено създаден. Чувал съм спекулации по въпроса, но доказателства не съм видял. Най-вероятна става въпрос за естествена рекомбинация, мутация в генома на този вирус, който е част от едно семейство вируси, с които човечеството се е срещало от векове. Става дума за нов щам и дори да има резистентност на организма към него, тя няма да много силна. Това заяви пред Нова тв д-р Румен Хичев, ръководител на група в кризисния щаб за борба с коронавируса в Министерство на здравеопазването на САЩ.

"Мерките в САЩ се отпускат или затягат в отделните щати в зависимост от решенията на съответните здравни власти. Федералното правителство не се намесва особено активно в тази област. За съжаление отбелязахме нов антирекорд - 100 хиляди новозаразени за едно денонощие, което означава, че тенденцията не е добра", обясни той.

"Надявам се, че няма да се стигне до колапс на здравната система, защото ако болничната система рухне, това неминуемо ще повлече цялата икономика. Без болнично обслужване хората, които работят в критично важни сектори на икономиката, не биха били в състояние да изпълняват своите задължения. Затова е стратегически важно за всяка една страна поддържането и функционирането на болничната структура", категоричен е д-р Хичев.

Той обясни също така, че при този конкретно щам се забелязва занижаване на смъртността и повишаване на процента на безсимптомни носители на вируса или удължаване на предсимптомния период. Това позволява на хора, които са инфектирани, но без да осъзнават това, да го разпространяват. И това представлява основната пречка и затруднение в контрола на разпространението на болестта.

"При предните щамове клиничната картина бе по-драматична", обяви медикът.

Д-р Румен Хичев

Кадър: Нова тв

Попитан дали има значение количеството на погълнатия вирус, д-р Румен Хичев каза, че има значение какъв "вирусен товар" е приет.

"Има значение с какво количество вирус сме инфектирани. Самият процес на разпространение на вируса му дава възможност той да мутира и да се нагажда към този процес. Докато има разпространението на вируса, ще има проблеми за икономиката. Хората се страхуват да пътуват със самолети, не защото ще ги накарат да сложат маска, а ги е страх да не се заразят", обясни той.

"Чака ни зимен сезон, а това предполага струпване на повече хора в закрити помещения, а там той ще циркулира повече", каза още медикът.