Министърът на икономиката Емил Караниколов съобщи пред журналисти, че две мостри на български защитни облекла за медици са изпратени към Военния институт за изследване и към няколко сертифициращи фирми.

Още снимки вижте тук >>  

Той посочи, че държавата е осигурила за няколко месеца защитно облекло и консумативи за лекарите, но в момента конюнктурата на пазара показва, че при тези стоки търсенето в пъти надминава предлагането и затова се включва и българската индустрия. Караниколов напомни, че продължаваме да чакаме и внос от Турция.

Предложенията за производство на изделията, ако те преминат успешно изпитванията, ще бъдат изпратени в Министерството на здравеопазването.

Текстилните асоциации са потвърдили, че са готови веднага да започнат да шият тези изделия при осигурена материя, за което има готовност от страна на вносителите, и при одобрен типов продукт.

Защитните облекла са за многократна употреба - 50 пъти, отговарят на изискванията за водонепропускливост. Досега защитните облекла са за еднократна употреба.

Министър Караниколов съобщи, че досега заявките за еднодневни облекла са били 111 000 на месец, а маските са 100 000 също на месец.

В неделя Министерски съвет разпореди на военния министър да ангажира Интендантско обслужване, които имат опит в изработването на специализирани предпазни средства. Очаква се да внесем необходимия плат, от който да се изработят защитните облекла. Също така чакаме и от специалния плат, от който се правят защитните маски.

Снимка: БТА

Изпълнителният директор на "Булгартрансгаз" Владимир Малинов обяви днес, че няма служители или работници на "Аркад" и "Булгартрансгаз", които се трудят по трасето на "Балкански поток", които са със симптоми на коронавирус към този момент.

В момента се работи на територията на пет области - Велико Търново, Плевен, Ловеч, Враца и Монтана. В област Плевен се работи в пет общини - Пордим, Долни Дъбник, Искър, Долна Митрополия, Плевен и Кнежа. На строителните площадки по "Балкански поток" и в офисите на изпълнителя "Аркад" работят около 550 души. Гражданите на Италия са 75 души, на Гърция - 52, има по един испанец и португалец, трима румънци, българските граждани и гражданите на трети страни са 293-ма.

От намиращите се у нас 75 граждани на Италия, работещи за "Аркад", в рамките на последните две седмици в България са пристигнали 25 човека, най-голямата част - 20 човека от тях, са пристигнали на 6 и 8 март.

Малинов посочи, че италианците, пристигнали в последните дни, са на строителната площадка. Той отбеляза, че доколкото е запознат, не е необходимо тези хора да бъдат поставяни под карантина. За всички останали граждани на Италия карантинният период, който е препоръчан от Министерството на здравеопазването, е изтекъл и не са регистрирани никакви симптоми, даващи съмнения за наличието на коронавирус.

"Всички граждани на Италия са преминали през медицинския скрининг на Летище София, попълнили са съответните въпросници за произход, снети са всички данни за проследяването им. При нито един от тези граждани няма наличието на симптоми за инфекциозни или други заразни заболявания", каза Малинов.

Той отбеляза още, че на строителните площадки ежедневно се извършва медицински преглед за първични симптоми на коронавирус на всички служители. Инструктажът е - при наличието на най-малките симптоми да се информират ръководствата на "Аркад" и на "Булгартрансгаз", РЗИ-Плевен и оперативният щаб в Плевен.

Всички служители и работници са запознати и със заповедта на министъра на здравеопазването за мерките за предпазване.

"С оглед на националната значимост на проекта считам, че всякакви спекулации по отношение на първичния източник на заразата в момента трябва да се преустановят", каза още Малинов.