Президентът Румен Радев обяви днес във Варна началото на 17-о издание на благотворителната инициатива "Българската Коледа". Тя се провежда под патронажа на държавния глава в подкрепа на болни деца. Официалният старт бе поставен в университетската болница "Св. Марина" в крайморския град. Президентът посочи, че е избрал това лечебно заведение, защото е сред водещите в страната и е най-високотехнологичното.

Темата на настоящата кампания е "Да дарим бъдеще на болните деца", посочи Радев. По думите му основната цел ще бъде осигуряването на високотехнологична апаратура за диагностика и лечение. Стартираме с надежда за повече подпомогнати деца, посочи още президентът. Той каза още, че тази кампания обединява българите и дава надежда за бъдещето ни като нация, защото ни обединява.

Президентът подчерта, че "Българската Коледа" надхвърля далеч рамките на благотворителна инициатива, защото тя ни дава вярата, че живеем в общество, което се крепи на хуманни ценности. "Кампанията ни дава и надежда за бъдещето ни като нация, защото обединява хора без значение на социалното им положение, професия, възраст около благородна кауза", посочи Румен Радев.

Държавният глава изказа благодарност на лекарите и медицинските специалисти, които са посветили живота си за здравето на българските деца, и допълни, че усилията на талантливите български медици заслужават дълбоко уважение и обществено признание. "Доверието към "Българската Коледа" се увеличава, тъй като лечебните заведения по ефективен начин използват дарените средства за закупуване на необходимата апаратура за лечение. Благодарение на лекарите и хиляди благодетелни българи тази кампания има принос за сложния лечебен процес на деца с хронични заболявания", посочи Румен Радев и подчерта, че стремежът на инициативата е в най-ранна детска възраст да бъдат овладени тежките заболявания, за се даде шанс на децата да водят пълноценен живот".

Снимка: БТА

В резултат на дарителската кампания през 2018/2019 г. са набрани над 2,4 милиона лева, каза президентът. По думите му зад сухите цифри стоят добрите сърца на много хора, както и доверието в хората, които усвояват парите по най-добрия начин.

Със събраните средства бяха подпомогнати 551 деца със сумата от 853 162 лв., допълни Радев. Той уточни, че 464 от тях са получили средства за рехабилитация, 63 са подпомогнати за осъществяване на скъпа медикаментозна терапия, а на 24 деца с неврологични заболявания са дарени пари за медицински изделия и помощни средства.

Снимка: БТА

Президентът съобщи, че в резултат на дарителската кампания 2018/2019, посветена на децата с тежки заболявания и увреждания, "Българската Коледа" е успяла да набере 2 440 000 лв. Със средствата в рамките на 16-ото издание на благотворителната инициатива, бяха подпомогнати 551 деца със сумата от 853 162 лв. Общо 464 от тях получиха средства за рехабилитация; 63 деца са подпомогнати за осъществяване на скъпоструваща медикаментозна терапия, а на 24 деца с неврологични заболявания бяха дарени средства за медицински изделия и помощни средства.

"Българската Коледа" дари на 19 лечебни заведения от цялата страна модерна, високотехнологична апаратура за прецизна диагностика и съвременно лечение на обща стойност 1 585 770 лв. Апаратура получиха университетски и многопрофилни лечебни заведения в София, Варна, Габрово, Добрич, Плевен, Пловдив, Силистра, Стара Загора. "Зад тези цифри стои доброто сърце, таланта, професионализма, всеотдайността на много хора", отбеляза Румен Радев.

Снимка: БТА

Президентът и съпругата му Десислава Радева разговаряха с лекари и пациенти на университетската болница "Света Марина". Благодарение на "Българската Коледа" лечебното заведение вече разполага с анестезиологичен апарат със съвместим пациентен монитор на стойност 120 000 лв., който създава възможност да се подобри лечението на новородени и деца от цяла Североизточна България. Румен Радев и Десислава Радева посетиха и СБАГАЛ "Проф. Д-р Д. Стаматов", която също получи апаратура в рамките на отминалата кампания.

Снимка: Президентство