Без резултат приключи единайсетата среща на Съвместната експертна комисия по историческите въпроси между България и Република Северна Македония. Това обяви съпредседателят ѝ от българска страна проф. Ангел Димитров, предаде БНТ.

В два поредни дни се проведе видеоконферентно заседание на Комисията, създадена в изпълнение на Договора за приятелство, добросъседство и сътрудничество между Република България и Република Северна Македония.

Историците от София и Скопие още не могат да постигнат съгласие по употребата на термина "македонски", за да подпишат протоколите от предходни срещи. Помежду им се появява несъгласие относно общ текст, който трябва да бъде предложен на двете правителства за чествания относно цар Самуил - тема, по която вече беше постигнат компромис.

"Няма направена дори една миниатюрна стъпчица напред в нашата работа. Завършваме една година, единайсета среща, а се оказва, че се движим толкова бавно, с такова костенурско темпо, че не се очертава... Животът на един Договор, за да бъде изпълнен, съвсем не се брои с дълголетието на костенурките и много ми се иска в следващата година, ако работим пълноценно, наистина да направим това, което се очаква от нас заради подписания Договор за приятелство и добросъседство", коментира проф. Ангел Димитров, съпредседател на Съвместната мултидисциплинарна експертна комисия по историческите и образователни въпроси.

"Станаха ясни доста неща, които днешната среща потвърди. При установена практика при седмата и осмата среща, след деветата нашите колеги престанаха да подписват протоколите, като отказваха да приемат нашето тълкуване на понятието "македонски". Това влизаше в противоречие с желанието за общуване на Северна Македония, която тя беше изразила с документ към ООН", заяви проф. Димитров. Според съпредседателя на Съвместната мултидисциплинарна експертна комисия по историческите и образователни въпроси, блокирането на подписването на протоколите поставя под съмнение съвместната работа на българските и македонските експерти.

Съпредседателят на Комисията от македонска страна проф. Драги Георгиев определи дискусията като "многослойна", но се съгласи с проф. Димитров, че тя е безрезултатна.

"Относно работата на комисията. Започна се с учебниците. С четвъртата забележка на учебниците от 7-мо отделение. Главна точка беше представянето на Самуиловата държава в учебниците по история. За жалост, и тук не постигнахме съгласие", коментира проф. Драги Георгиев.

Комисията ще се събере онлайн отново следващата седмица.