Паркът в Тутракан скоро ще има своята площадка, на която децата ще карат ролери. Това е последната воля на българката Боянка Йонова, която преди да почине в Лондон е завещала всичките си спестявания на "Ротари България", а нейната воля е парите да бъдат използвани за изграждането и поддръжката на детската площадка в родния ѝ град на брега на Дунав, предава БНР.

Боянка Йонова e завещала на хуманитарната организация над 150 000 лева от личните си спестявания. Българката не успява да пребори рака и си отива от този свят преди година в британската столица.

Великотърновската адвокатка Даниела Минева е изпълнител на завещанието на живялата дълги години в Лондон Боянка Йонова и движи процедурите по осъществяване на благородното начинание. В Тутракан вече тече процедура по изменение на Подробния устройствен план на парка до бащината къща на Боянка Йонова за ситуиране на детската площадка. Екип от софийски архитекти работи по проекта за самите съоръжения.

"Това беше абсолютно осъзнато нейно решение, не е някакво моментно, ей така да го е взела. Есента на 2017-а при едно от нейните идвания в България тя повдигна темата за завещани: "Искам да ти кажа, че тези пари искам да отидат за нещо, което ми е останало като блян и детска мечта", разказва адвокатът.

Адвокат Минева също е родом от Тутракан. Двете жени се запознават в старата столица. Йонова е търновска снаха, завършила е Великотърновския университет и е останала да работи в един от местните заводи. Пътищата на двете жени се кръстосали преди близо три десетилетия.

"Запознанството ни стана по повод упражняваната от мен професия. Някъде в средата на 90-е години предприятието, в което тя работеше, направиха работническо-мениджърски екипи във връзка с тази приватизация. Тя беше за ремонт на битова техника, нещо, което почти вече не го правим. Беше сред активистите в онези първи години на СДС. Лошо ѝ се стече в десетина години след това животът. Във фирмата, която приватизираха, голяма част от хората се пенсионираха. Тя замина да работи в Англия", допълва Даниела Минева.

Двете жени продължили да поддържат контакти през годините. Синът на Боянка Йонова починал, а две години след това тя се разболяла от рак. Когато разбрала тежката диагноза, българката потърсила приятелката си адвокат, за да я помоли да сбъдне детската й мечта.

Първоначално Йонова искала да завещае парите си на адвокатката със същата воля - да се изгради площадка за ролери за децата от Тутракан. Великотърновската юристка отказала и я посъветвала да се насочи към неправителствена хуманитарна организация, занимаваща се с обществени инициативи, защото по този начин по-лесно ще се осъществи контрол върху дарението.

Реклами на "Ротари" в Лондон помогнали на Боянка Йонова да вземе решението, изтъква изпълнителят на завещанието ѝ адвокат Даниела Минева.