България върна на Турция 63 артефакта, от които 56 монети (златни, сребърни и бронзови антични, римски и византийски), шест бронзови антични апликации и една бронзова фибула. Церемонията се състоя в Националния археологически институт с музей при БАН в присъствието на заместник-министъра на културата Румен Димитров и зам.-министъра на културата и туризма на Турция Йозгюл Йозкан Явуз, съобщи БТА.

Снимка: БТА

Културните ценности са задържани от българските митничари на ГКПП-Капитан Андреево през октомври 2016 г. при незаконен внос, извършен от турски гражданин.

За връщането им Турция е отправила до Министерството на културата официално искане с приложена експертиза с доказателства за произход на културните ценности от територията страната. Представени са и доказателства за незаконен износ, както и информация за статута на археологическите културни ценности като държавна собственост, съгласно турското законодателство.

Процедурата по връщането се извършва на основание на Конвенцията на ЮНЕСКО за мерките, насочени към забрана и предотвратяване на незаконен внос, износ и прехвърляне на правото на собственост на културни ценности и споразумението за забрана и предотвратяване на незаконния внос, износ, транзитно преминаване и прехвърляне на собствеността на културни ценности, сключено между двете страни през 2012 г.

През ноември 2012 г. България е върнала на турската страна около 20 културни ценности, сред които римска мраморна статуя на жена, бронзов бюст на Афродита, бронзови свещници, антични и средновековни монети, оловен средновековен печат, които са открити при митническа проверка на камион пренасящ стоки от южната ни съседка за Белгия, посочи Димитров.

Той отбеляза, че от 2011 г. насам България е получила от различни страни по света ценности, които са изнесени от нашата територия, както и е върнала вещи, заловени от митничари или полицаи у нас.

Снимка: БТА

Зам.-министър Явуз заяви от своя страна, че министерствата на двете страни работят в много добро сътрудничество. Тя уточни, че има и други артефакти, за чието връщане в Турция, като страна на произход, са се обърнали към българските власти. Явуз отбеляза, че по другите случаи текат административните процедури и се надява, че и те ще бъдат върнати. По думите й през 2012 г. последно Турция е върнала на България ценни предмети от римския период. Към настоящия момент няма други постъпили искания от България за връщане на такива обекти, допълни тя.