С възпоменателни прояви в цялата страна България отбелязва 146-тата годишнина от обесването на Апостола на свободата Васил Левски.  И докато историците продължават да спорят дали Апостолът е обесен на 18-и или 19-и февруари, за повечето хора важни остават единствено делата му.

Тази сутринта към Паметника на Апостола в центъра на София се стекоха стотици деца, ученици, граждани и политици, за да се преклонят пред подвига на Левски.

Пред Паметника на Апостола в центъра на София

Снимки: Иван Григоров

Пред Паметника на Апостола в центъра на София

Снимки: Иван Григоров

"Той наистина ни е нужен и днес. Много такива хора са ни нужни днес. Трябва не само в този ден, когато сме тук, да почетем неговата гибел или неговото рождение през юли месец, а трябва всеки ден да почитаме този герой", сподели пред БНТ малкият Мартин.

"Най-важното е, че днес всички тези деца са тук, за да оставят своето цвете. Всички знаят защо са тук, какво трябва да направят. Това е паметта, това е възпитанието, което е най-важно", отбеляза кметът на София Йорданка Фандъкова.

Пред Паметника на Апостола в центъра на София

Снимки: Иван Григоров

След края на коалиционния съвет на управляващите в Министерски съвет премиерът Бойко Борисов, вицепремиерът Красимир Каракачанов и лидерът на "Атака" Волен Сидеров поднесоха цветя пред паметника и отдадоха почит към делото и паметта на великия български революционер. После поздравиха учители и поговориха непринудено с ученици от 2 и 4 клас.

Пред Паметника на Апостола в центъра на София

Снимки: Иван Григоров

Вижте още снимки >>

Довечера пред паметника президентът Румен Радев ще произнесе слово и ще поднесе венец. На събитието ще присъства и председателят на парламента Цвета Караянчева.

В родния град на Васил Левски  - Карлово, годишнината днес бе отбелязана с митинг-поклонение. В храма "Св. Богородица", където през 1859 година дякон Игнатий е ръкоположен в дяконски сан, бе отслужена Архиерейска света литургия и заупокойна панихида за Васил Левски. От църквата, с литийно шествие, десетки граждани и ученици от СУ "Васил Левски" в града, се присъединиха към присъстващите на пл. "Васил Левски", където се състоя възпоменателен митинг-поклонение.

Победителката от тазгодишния ученически конкурс за есе в СУ "Васил Левски" Едже Рамаданова, от 11 клас, прочете творбата си, посветена на Апостола.

"Левски! Крещеше България! Народе! Крещеше Левски! Пак ви търся! Пак боли! Спомени много навсякъде витаят. Карлово плаче. Дъжд вали. И моли се героят да се върне". С тези думи започна творбата си 17-годишната ученичка, предаде БТА.

"Безмилостната ръка на смъртта обира всичко, поникнало от семето на живота. Често говорим за болка. Често споменаваме думата тъга. Днес скърбим заради гибелта на нашия Апостол. За човека посветил себе си на народа си, казва още Едже. По думите й като всеки герой той е учил, учи и ще учи поколенията какво представлява достойно изживян живот, какво представлява да си истински българин. Всеотдайността и смелостта на героите ни са се превърнали в незаличим символ на народното ни самосъзнание, смята още ученичката. Благодарение на саможертвата на стотици животи ние сме прогледнали за свободата, събудили сме се от комара на робството и сме поели по пътя на свободата", се казва още в есето на Едже Рамаданова.

В знак на признателност бяха положени цветя и Гирлянд на славата пред паметника на Апостола от името на всички държавни институции, политически партии, НПО-та и десетки граждани. Цветя бяха положени и на гроба на майката на Апостола Гина Кунчева. Поклонение имаше и пред паметника й в родната им къща.

В Ловеч близо десетки хора се включиха в традиционния туристически поход "По стъпките на Апостола" и изминаха разстоянието от Ловеч до Къкринското ханче, откъдето започва безсмъртния му път. Венци и цветя бяха поднесени в двора на ханчето пред барелефа на Левски до вековния бряст - свидетел на залавянето му. Присъстваха представители на местната, централната власт, институции, организации, партии, ученици и други граждани.

"Левски е усещал в себе си спящата свобода, онова неудържимо чувство и стремеж към справедливост, онази мечта, която той приема като реалност и необходимост. Тук идва трудното - да накараш роба да усети, че свободата е нещо естествено и необходимо. Това е процес на ума, на съзнанието, на вътрешното израстване. Той повежда целия народ към мечтата за свобода", заяви в словото си кметът на община Ловеч Корнелия Маринова.

В програмата участваха и ученици от ОУ "Васил Левски" в Ловеч. Директорът на Регионалния исторически музей в Ловеч Капка Кузманова получи като дарение проект за художествено осветление на ханчето. Художествената галерия в Ловеч също направи дарение - картина "Къкринско ханче" на художника Стоян Ангелов.

Капка Кузманова посочи, че от няколко години в музея има специално разработена програма за експозиционен обект "Къкринско ханче", която предвижда социализация, адаптация и поддържане на ханчето. По проекта, който се изпълнява вече четвърта година, се е извършил частичен ремонт на покрива, на оградата, подменен е изцяло дървеният плет, направени са научно-спомагателни материали за самата експозиция вътре и др. Преди три години, със съдействие на ВМРО - Ловеч, е започнала национална инициатива за събиране на финансови средства, чрез които са подменени електрическата инсталация, осветителните тела, направени са аудиовизуални ефекти, за да се създаде на посетилите чувство за автентичност.

Днес цяла България се прекланя пред подвига на Левски.

Вижте снимки >>

Нека си спомним и някои от заветите му:

Аз Васил Лъвский в Карлово роден, от българска майка юнак аз роден, не щях да съм турский и никакъв роб, същото да гледам и на милия си род.

Аз съм посветил себе си на отечеството си още от 61-о (от 1861-о лето), да му служа до смърт и да работя по народната воля.

Ако спечеля, печеля за цял народ -  ако загубя, губя само себе си.

Без революция сме загубени во веки веков.

И не забравяйте - Времето е в нас и ние сме във времето, то нас обръща и ние него обръщаме.

Дела трябват, а не думи.

Народната работа стои над всичко.

Ние не гоним турския народ, ни вярата му, а — царя и неговите закони, с една дума, турското правителство, което варварски владее не само нас, но и самите турци.

За Отечеството работя, байо! Кажи ти моите и аз твоите кривини, па да се поправим и всички да вървим наедно.

Нашето драгоценно отечество ще се нуждае от достойни хора, които да го водят по пътя на благоденствието, така щото да бъдем равни на другите европейски народи.

Часът на свободата призовава всеки българин да покаже на дело родолюбието си.

Ако спечеля, печеля за цял народ - ако загубя, губя само мене си.