С водосвет на бойните знамена и знамената-светини, отдаване на почести в знак на признателност към паметта на загиналите за свободата и независимостта на България и с демонстрации на способности от Сухопътните войски, Военновъздушните и Военноморските сили се отбелязва Денят на храбростта и празник на Българската армия - Гергьовден, съобщи Bulphoto.

В София водосвет отслужи Мелнишкият епископ Герасим, главен секретар на Светия синод.

Вижте снимки от честването на празника >>

В тържествения ритуал участваха Гвардейският представителен духов оркестър и 7 представителни блока на Националната гвардейска част, Сухопътните войски, Военновъздушните и Военноморските сили и Съвместното командване на специалните операции с близо 350 военнослужещи.

След водосвета президентът Румен Радев, министърът на отбраната в оставка Красимир Каракачанов и началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов почетоха паметта на загиналите за свободата и независимостта на България с поднасяне на венци пред паметника на Незнайния воин.

Военнослужещите от представителните части преминаха в тържествен марш, след което демонстрации проведоха различни типове самолети и вертолети на Военновъздушните и Военноморските сили.

С вдигане на националния флаг и награждаване на военнослужещи на морската гара във Варна започнаха тържествата за Деня на храбростта и празника на Българската армия - 6 май.

А в учебния център в село Црънча се провежда антитерористична операция на Специалните сили. Командоси обезвреждат терористи, като се спускат от вертолет "Кугър".