Изграждането на научна лаборатория на българската полярна база "Св. Климент Охридски" на о.Ливингстън започва в рамките на 28-та българска Антарктическа експедиция. Очаква се лабораторията да бъде готова за три години и в нея учените ще изучават ценни биоложки образци, обясни председателят на Българския антарктически институт и ръководител на експедицията проф. Христо Пимпирев.

Лабораторията е нужна, защото намерените биоложки образци трябва да се обработват бързо, вместо да се пренасят по цяла седмица в други лаборатории. Вероятността да се похабят е голяма.

Микроорганизмите са изключително ценни за науката. Само преди седмица предоставихме ледена риба, която е с антифриз вещество вместо кръв. Нейният скелет е така направен, че да издържа на екстремални температури. Изучаването на тези организми помага да се намери лекарство срещу неизлечими болести като рак и остеопороза. Така че този свят от организми трябва да се изследва на място, обясни Пимпирев.

Тази лаборатория ще бъде лицето ни пред науката на останалия свят, добави той.

Професорът разказа, че изграждането ще стане доста трудно. Всички нужни материали и конструкция с тегло 20 тона ще се пренасят от България с контейнери, понтони и лодки. Преди да бъде изпратена, лабораторията ще бъде сглобена у нас, за да няма технически проблеми. След това ще бъде демонтирана и изпратена на части на ледения континент.

Президентът Румен Радев връчи днес националния флаг на участниците в 28-та Антарктическа експедиция на традиционна церемония в Гербовата зала на "Дондуков"2 преди заминаването на учените за о. Ливингстън.

Снимка: БТА

Първата група от 11 души тръгва на 13 ноември за Антарктида. През декември ще заминат други 10 човека, а през януари - още 8. В българската база този сезон ще работят и седем чужденци.

Снимка: БТА

Тази година се отбелязват 30 години присъствие на българската наука в проучването на Ледения континент.

Вече никой не се съмнява, че изследванията и наблюденията, които провеждат учените на Ледения континент имат ключово значение не само за екологията , но и за борбата с климатичните промени, и за бъдещето на планетата Земя, и България има своето солидно участие в тези важни за цялото човечество инициативи, каза в приветствието си президентът Румен Радев.

Той изтъкна, че за 30-годишното българско научно присъствие на Антарктида, България се е утвърдила като един от водещите изследователи, заедно с водещи световни сили, в проучването и изследването на Ледения континент. За тези 30 години с много любов и всеотдайност българските полярници създадоха една малка България на Ледения континент и всяка следваща експедиция надграждаше, посочи държавният глава.

Президентът Радев каза още, че изграждането на модерна лаборатория за научни изследвания ще бъде голямо постижение на българската наука и ясно ще покаже, че България ще продължава да бъде сред най-развитите държави, които в момента изследват Антарктида. Държавният глава изтъкна и продължаването на инициативата българските учени да работят съвместно с изследователи от други държави и допълни, че това е отличен пример как трябва да си взаимодействат нациите за намиране на устойчиви решения за бъдещето на планетата.

Проф.Христо Пимпирев отбеляза, че българските учени правят научни изследвания на Ледения континент заедно с всички велики сили, които може да имат и по-големи финансови възможности, но по думите му там финансите не са важни, а е важно приятелството и взаимопомощта. Българските полярници тази година ще работят по осем научни проекта от научната част на националната полярна програма - биоложки, геоложки и от областта на медицината.