Имаме доста задържания на канабис в камиони. През различните граници дрогата се мести в различни превозни средства, затова са в сакове, по-удобни за прехвърляне. България е в челната десетка по употреба на амфетамини и метамфетамини в Европа. Това каза пред NOVA News Стефан Бакалов, началник на отдел "Борба с наркотрафика" в "Митница София".

Според него наркотичните вещества притежават богат асортимент.

"Голяма част от съставките за производство са на свободна продажба в аптеките. Интернет търговията и пратките спомагат за бума на производство в домашни условия на наркотици. Откритата 219 кг марихуана на стойност над 1 млн. лева е селектирана за проверка и разкрита на "Митница София", обясни той.

По думите му в момента Европа е най-големият пазар за наркотици на света.

"Започнаха да се произвеждат канабис, метамфетамин, амфетамин, дори хероин. Това направи Европа един от най-големите пазари, а САЩ са най-големите консуматори. Канада е един от най-големите производители на марихуана, а 90% от задържанията ни са с крайна дестинация Турция. Испания е един от основните износители на канабис в Европа. Трафикирането на големи количества наркотици се извършва с морски контейнери. Това значи, че има сериозна логистика. Сухопътният трафик също е голям канал на трафик на дрога", разкри Бакалов.

За тази година са задържани 1,5 тона наркотици при над 60 случая.