България и Черна гора са единствените европейски страни, които съобщават за намаляване на боря на затворниците между юни и септември. Това показват данни от проучване, разпространени от Съвета на Европа по повод проверка за положението на лишените от свобода в епидемични условия, съобщи БТА.

Според проучването от януари до септември в Европа броят на лишените от свобода е спаднал с 4,6 на сто. Причините за това са в ограничените възможности на правосъдните системи при наложената карантина, в намалялата престъпност заради карантината и в освобождаването на затворници като мярка срещу зараза с Ковид-19, се посочва в доклада, изготвен от Лозанския университет.

От 36 държави, участвали в проучването, от юни до септември само България и Черна гора отчитат намаление в броя на затворниците съответно с 13,2 на сто и 7,7 на сто. Посочва се, че в 20 държави от януари до септември се наблюдава намаление в броя на лишените от свобода, в 11 няма промени, а в четири се наблюдава увеличение.

Данните показват също, че тази година в Европа 3300 затворници и 5100 служители на затворите са се заразили с новата болест. У нас до юни е имало по официални данни един заразен затворник, а до септември - шестима, както и седем заразени служители до лятото и 21 до началото на есента.