В първия от трите почивни дни у нас много българи тръгнаха към Гърция за последно море тази година. В 8:00 часа тази сутрин опашката на "Кулата" беше около километър, което забавянеше преминаването на градината до около час.

Заради очаквания наплив от туристи за трите почивни дни на "Кулата", автомобилите биха спирани на около километър от граничния пункт, за да се осигури спокойната работа за граничните служители. До обяд опашката от коли се стопи и беше само около пункта.

Снимка: Скрийншот от БНТ

На границата чакаха основно български туристи. Румънците, пътуващи към Гърция вече са осезаемо по-малко.

Повечето от пътуващите представяха сертификати за ваксинация, но имаше и такива, които пътуваха с PCR тест. На част от хората обаче на границата се правеха повтори изследвания на гръцкия ГКПП. По-рано тази седмица Гърция обяви, че ще тества всички пристигащи от България, които нямат зелен сертификат за ваксинация или не са преболедували коронавируса. Това обаче не е така и в момента тестове се правят само на отделни шофьори на случаен принцип. За останалите, които влизат в Гърция, остават в сила предишните изисквания за отрицателен PCR или бърз тест, предоставяне на зелен сертификат за ваксинация или за преболедуване на коронавирус.

Снимка: БНР

Километрична тапа и на АМ "Хемус"

Километрично задръстване се образува на магистрала "Хемус" в района на тунела "Витиня", където се извършват ремонти.

От пътна полиция обясниха,че тежкотоварните автомобили се отклоняват, за да се освободи движението. Движението на МПС над 12 тона се осъществява по обходен маршрут: пътен възел "Витинска река" на магистрала"Хемус" при км 30 - път; път София -Ботевград; пътен възел Ботевград при км 47 на магистралата "Хемус". Трафикът се регулира от "Пътна полиция".

От МВР обявиха тази седмица, че от 3 септември до 19.00 часа на първия работен след поредицата от почивни дни е в ход специализирана полицейска операция, насочена към безопасността на движението по пътищата. Приоритетно се контролират скоростните режими, недопускане на управление след употреба на алкохол и наркотични вещества.

Аварирал ТИР затвори Прохода на Републиката

Проходът на Републиката е затворен заради аварирал тир, съобщиха от Агенция "Пътна инфраструктура". В момента движението е ограничено и в двете посоки. Инцидентът е станал на пътя Гурково - Велико Търново в участъка Гурково - Пчелиново. Шофьорите на автомобили изчакват на място. Трафикът се регулира от "Пътна полиция".