Българинът от Свищов, който преди години стана известен, след като смени името си с това на любимия си футболен отбор - Манчестър Юнайтед, се включи в археологическите разкопки на проф. Николай Овчаров, който приключва сезона на крепостта "Калето" в крайдунавския град.

Още миналата година Овчаров, който издаде книгата си "Дракула - българската версия", обяви, че историческата личност Влад Цепеш Дракула не е нито трансилвански граф, нито вампир, а държавник с реформаторски почерк, способен военачалник и непримирим борец срещу османската експанзия, и не на последно място - продължител на средновековните български държавни и културни традиции. Той е мислел, говорел, писал и издавал държавни актове на български език, подчерта археологът, който миналата година започна разкопки в проучвания на средновековната крепост, която известно време е била българската резиденция на граф Дракула.

"Манчестър Юнайтед е един от хората, както и всички свищовлии, които оказаха страхотно съдействие при разкопките, а любимият ни кмет помогна за разработването на цялостния проект", каза проф. Овчаров.

По думите му в археологическия обект са намерени многобройни находки от 20-вековната история на "Калето".

"Напоследък не съм много добре психически, от една година почти нямам работа, и медицински проблеми имам. Но дълги години се интересувам от историята, още преди 15 години съм спорил със свищовлии, че Дракула е българин, те ми викаха, че съм луд", каза най-големият фен на английския тим, чието истинско име е Марин Левиджов, който помага при разкопките без заплащане.

Проф. Овчаров допълни, че дори има легенда, че Дракула се е оженил за свищовлийка.

 

.