Българин, завърнал се от Китай, е под наблюдение във Военна болница, съобщиха от лечебното заведение, съобщава БТА. Той е отишъл сам в болницата, тъй като е имал температура.

Според лекарите не става въпрос за зараза с новия китайски коронавирус, а за друга вирусна инфекция.

За крaтко мъжът е поставен под домашна карантина, но след това е бил приет в клиниката за наблюдение. Така ще се избегнат евентуални усложнения, защото мъжът има и други заболявания.

ВМА е в готовност да изолира пациенти със съмнения за китайски коронавирус. Клиниката разполага със специална носилка и изолатор.

За момента обаче Националната грипна лаборатория не може да изследва проби със съмнения за китайски коронавирус, защото не разполага с реактиви.

Мерките, които се прилагат засега срещу вноса и разпространението на вируса са напълно достатъчни, каза вчера пред журналисти главният държавен здравен инспектор Ангел Кунчев.

Две болници в София са в готовност да приемат пациенти, заразени с коронавируса. Разкриват се помещения в Инфекциозната болница и във Военната болница, където евентуално заболелите ще се лекуват.

Според експертите у нас, рискът за българското общество засега е нисък. Все пак някои изразяват и притеснение от бързото разгръщане на епидемията. Прогнозира се пикът на заразяванията да е след седмица до 10 дни. Затова пък се очаква смъртността да намалява. Към момента от вирусната пневмония са загинали над 100 души в Китай.