Това съобщиха от сайта на българите в Чикаго http://www.eurochicago.com, цитирани от "Фокус". Мястото и времето са подбрани така, че повече сънародници да имат възможност лично да се срещнат и да разговарят с българския държавен глава.

Срещите на български държавници със сънародниците в Чикаго са винаги съдържателни и динамични, a за мнозина от гостите са паметно изпитание. От управляващите тук последно е гостувал министърът на външните работи Николай Младенов.

Дълго ще се помни и предизборното посещение през 2009 г. на тогавашния кмет на София и неформален лидер на партия ГЕРБ Бойко Борисов.

И сега българите готвят сериозни въпроси за държавния глава Росен Плевнелиев. Очаква се българският президент да пристигне в Чикаго вечерта на 18 май и да посети представлението на танцовия състав "Българе" от 21,00 ч, който ще гостува по същото време.

В събота, освен срещата с диаспората в Чикаго, президентът ще разгледа различни български места в града, двете православни църкви и др. Той ще се запознае и с различни институции. 20 май пък ще е посветен на Срещата на върха на НАТО, която всъщност е поводът той да прелети океана.