Нов вандалски акт е извършен върху исторически забележителности - този път българи изписаха имената си върху скални ниши в Гърция. Надписите са забелязани от група български туристи при скалните манастири на Метеора, съобщи bTV.

Две мъжки и три женски имена са изписани с червен спрей встрани от най-големия туристически поток на мястото.

Снимка: bTV

Група българи отиват да разгледат да разгледат скални ниши, в които се смята, че са се усамотявали монасите много преди да се появят известните манастири. Попадат на скандалните надписи в червено.

"Огромни надписи - първо бяхме в потрес после ни хвана голям срам и си представихме как там идват хора от цял свят и гледат тези имена", разказва планинският водач Момчил Цветанов.

Снимка: bTV

Мястото е встрани от манастирите и няма видеонаблюдение, уточни Момчил, който е водач на групата. Така въпросът кои са хората, извършили вандалския акт, остава без отговор.

От Асоциацията на екскурзоводите казват, че не е възможно да се контролира всяка група.

"Може да ги придружим в манастирите, но нямаме право да изнасяме беседа и след това те са свободни, ние не можем, нямаме как да контролираме тези хора. 40-50 човека, които са свободни, какво правят", казва Петър Влъков.

А психолозите обясняват, че подобни действия говорят много за авторите си.

"Може и да е форма на егоцентризъм, т.е. - аз съм най-великият, за мен е позволено всичко и не важат никакви други норми - в този смисъл его свръх изява на егото, егоцентризъм", казва психоложката Десислава Георгиева.

Според психолозите подобно себеизразяване говори и за липсата на ценности, заложени във възпитанието.

Това не е първият случай, в който българи се опитват да "блеснат" на исторически значими места по света. В началото на годината Хеопсовата пирамида осъмна с надпис "Локо 2019".

Преди това и мемориалният комплекс в японския град Хирошима стана жертва - изписаха върху него "Локо София".