Микробусът с подаръците за българските деца в Босилеград пътува отново към границата, имаме уверението, че децата ще получат коледните си подаръци и бусът ще бъде още днес в Босилеград, заяви вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева пред журналисти. Поводът за изявлението беше недопускането на бус със 180 подаръка от Столичната община, предназначени за коледно детско тържество в Босилеград.

Имаме пълното съдействие от сръбските власти, българският премиер се е чул със сръбския си колега, нашият посланик беше в тяхното външно министерство, за да уточнят всички процедури и имаме уверението, че децата ще получат коледните си подаръци и микробусът ще бъде още днес в Босилеград, каза Захариева.

Тя определи случилото се като неприятна случка и отбеляза, че двете страни са се разбрали да има по-добра координация, за да не се допускат подобни случаи в бъдеще.

Нека да не допускаме такива недоразумения да развалят детски празници, по никакъв начин не желаем да вредят на двустранните отношения, каза външният министър.

Захариева уточни, че причината е, че част от лакомствата не са придружавани с необходимите санитарни документи, но допълни, че в буса е имало и други подаръци. След като всичко се изясни, имаме уверението, че микробусът, след изпълнение на всички процедури, ще премине, коментира вицепремиерът.

Захариева каза, че й се иска така, както на най-високо ниво отношенията са чудесни, на всички нива в двете държави да не се допускат такива неприятни случки. Иска ми се всички нива в двете държави да виждат, че има позитивна промяна в отношенията, посочи тя. Вицепремиерът допълни, че сръбският закон за защита на малцинствата е добър и припомни, че правата на малцинствата са едно от задълженията на Сърбия в предприсъединителния процес.

Посланикът на Сърбия Владимир Чургус отбеляза, че казусът е разрешен по бърз начин и посочи, че отношенията ни са добри и всички недоразумения могат да се решат по позитивен начин. Той каза в отговор на въпроси, че не става въпрос за тенденция.

Заместник-кметът Тодор Чобанов заяви, че повече от 10 години Столичната община организира различни културни и образователни дейности в съседни общини, в които има български малцинства. Както всяка година, организираме и тази година коледно тържество, където подаряваме на децата пакети с книги на български език и лакомства, обясни той. Не сме имали затруднения от страна на сръбските власти и се надявам да продължим тази добра традиция, отбеляза той.