Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) започва засилени проверки на кухните в училищата и градините.

"Тези проверки се правят всяка година. Кухните в детските градини и училищата подлежат на текущ официален контрол през цялата година. Те са обекти във висок риск, защото хранят малки деца", обясни д-р Любомир Кулински, директор на Дирекция "Контрол на храните" към БАБХ.


"При проверките има два основни акцента - първият е сграден фонд, технологично оборудване, обща хигиена и хигиена на персонала. Следи се дали в кухнята е извършен ремонт, завършен ли е и би ли повлиял на децата. Проверява се дали хладилниците работят правилно, дали печки и посуди са в нормален вид. Вторият акцент е самата храна - производител, етикетиране, опаковки, срок на годност. Най-честите нарушения са неработещи или не добре работещи уреди. Другото е храни с неправилна етикетировка, с неизвестен произход и много рядко с изтекъл срок на годност. Глобата при нарушения е от 500 до 1000 лв за физическо лице и между 1500 и 2000 лв за юридическо лице, каквото са детските градини", допълни той.

Проверките са във връзка със старта на новата учебна година и ще се проведат на територията на цялата страна. Целта е да се гарантира качеството и безопасността на храните, които консумират децата, допълват от БАБХ.

Инспекторите ще проверяват доставените и приготвените храни, плодове, зеленчуци и напитки, с цел уточняване на придружаващи документи, правилно етикетиране, качество и годност, правилно съхранение, както и спазване на сроковете на съхранение.

При необходимост и по преценка на проверяващите инспектори ще бъдат вземани проби за лабораторно изпитване, които да бъдат изпращани в лаборатории, съгласно съществуващото разпределение.

Масовите проверки ще продължат до 11 октомври 2019 г. включително.