Българската агенция по безопасност на храните /БАБХ/ констатира две нови огнища в лични стопанства в град Искър, община Искър, област Плевен и в село Климентово, община Полски Тръмбеш, област Велико Търново, и в двете са отглеждани по близо 30 прасета. Това съобщиха от агенцията.

Взетите проби са потвърдени като положителни за вируса на Африканска чума по свинете от Националната референтна лаборатория в Националния диагностичен научноизследователски ветеринарномедицински институт в София.

Общо до този момент огнищата при домашни свине са 21, се посочва в съобщението.

Потвърдени са 20 случая на АЧС при диви свине в областите Силистра, Добрич, Плевен, Варна, Враца, Русе, Търговище и Монтана.

Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) обяви за засегнати и две индустриални ферми. Едната е в село Бръшлен, община Сливо поле, област Русе.  В нея се отглеждат над 40 000 свине. Другият свинекомплекс с констатирано огнище е в село Николово, община Русе, област Русе, където продължават дейностите по хуманно умъртвяване и на заразените, и на контактните свине.

БАБХ апелира за отговорност на стопаните и стриктно спазване на правилата за превенция при отглеждане на свине. Човешкото поведение е основен фактор в разпространението на заболяването. Отглеждането на свине в нерегистрирани обекти, закупуването, транспортирането на свине и месо от свине с неясен произход е основен риск за разпространението на заболяването и заплаха за обществото като цяло.